RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Ракета Маска має зіткнутися з Місяцем: що відбувається

Ракета від SpaceX, Falcon 9, яка вже сім років літає в космосі, змінила свою траєкторію і рухається у бік Місяця.

Про це повідомляє "Arstechnica".

11 лютого 2015 року Falcon 9 стартував з мису Канаверал, Флорида, із супутником Deep Space Climate Observatory, у рамках першої місії SpaceX у далекому космосі. Спочатку все йшло за планом, однак після завершення тривалого прогону другого ступеня та виходу на перехідну орбіту, Кліматична обсерваторія глибокого космосу NOAA розпочала свій шлях до точки Лагранжа Сонця та Землі на відстані понад 1 мільйон кілометрів від Землі.

Таким чином, у Falcon 9 не вистачало палива, щоб повернутись на Землю і було недостатньо енергії, щоб уникнути гравітації системи Земля-Луна. Тому він почав рухатися дещо хаотично.

На сьогоднішній день, за словами спостерігачів за небом, відпрацьована орбіта другого ступеня, знаходиться на шляху до перетину з Місяцем. Білл Грей, який пише програмне забезпечення ProjectPluto для відстеження навколоземних об'єктів, астероїдів, малих планет та комет, звернувся до астрономів-аматорів та професійних астрономів із закликом провести додаткові спостереження за ракетою. Після вивчення даних він висловив думку, що верхній ступінь Falcon 9, швидше за все, зіткнеться зі зворотною стороною Місяця, біля екватора, 4 березня 2022 року.

Деякі невизначеності залишаються. Оскільки об'єкт перекидається, важко точно передбачити ефекти сонячного світла, що "штовхає" ступінь ракети і тим самим вносить невеликі зміни до її орбіти. Тому до 4 березня за Falcon 9 спостерігатимуть.

Суха маса другого ступеня Falcon 9 становить близько 4 метричних тонн, і вона має зіткнутися з Місяцем зі швидкістю близько 2,58 км/с.

Раніше ми писали, що SpaceX вивела на орбіту нову партію супутників Starlink.