RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Може радіти і сумувати: у Японії створили робота-дитину, здатну на емоції, фото

Людиноподібні роботи вже багато років є одним з основних елементів науково-фантастичних блокбастерів. Зараз реалістичні роботи стають все більш популярними в реальному світі, а остання пропозиція — одна з найбільш людиноподібних. Дослідники з проекту RIKEN Guardian Robot Project у Японії розробили робота-дитину на ім'я Нікола, який може передавати шість основних емоцій.

Про це повідомило видання The Daily Mail.

У андроїда є "м'язи", що рухаються, на обличчі, які дозволяють йому виражати радість, смуток, страх, гнів, подив і огиду.

Хоча в даний час у бота немає тіла, його розробники сподіваються, що в найближчому майбутньому у нього буде багато застосувань.

Ватару Сато, який очолював дослідницьку групу, сказав: "Андроїди, які можуть емоційно спілкуватися з нами, будуть корисні в широкому діапазоні життєвих ситуацій, таких як догляд за людьми похилого віку, і можуть сприяти благополуччю людини".

Обличчя Ніколи включає 29 пневматичних приводів, які управляють рухом штучних м'язів, а ще шість приводів використовуються для управління рухами голови і очних яблук.

Ці приводи контролюються тиском повітря, що, за словами команди, призводить до "безшумних та плавних" рухів.

Використовуючи систему кодування, що називається Системою кодування лицьових рухів (FACS), команда може контролювати тонкі рухи, такі як "підняття щік" та "зморщування губ", що дозволяє їм передавати шість емоцій.

Щоб перевірити ці вирази особи, дослідники показали Ніколу групі учасників, доки вона демонструвала свої шість виразів особи.

Вони виявили, що учасники могли розпізнавати шість емоцій, хоч і з різною точністю.

"Силіконова шкіра Ніколи менш еластична, ніж справжня людська шкіра, і не може дуже добре утворювати зморшки", - пояснили дослідники.

"Таким чином, такі емоції, як огида, було важче ідентифікувати, тому що одиниця дії для зморщування носа не могла бути включена".

Дивно, але команда також виявила, що швидкість різних емоцій впливає на їхню реалістичність.

, за словами команди, найприродніша швидкість для смутку була меншою, ніж для подиву.

Дослідники вважають, що в короткостроковій перспективі у Миколи може бути безліч застосувань як у соціальній психології, так і в неврології.

"Порівняно з людьми, андроїди краще контролюють поведінку і можуть сприяти ретельному емпіричному дослідженню соціальних взаємодій людей", - пояснив пан Сато.

Тим часом, у майбутньому у Ніколи може бути безліч застосувань у реальному світі, принаймні, коли він отримає тіло.

"Хоча у Ніколи досі немає тіла, кінцевою метою проекту Guardian Robot Project є створення андроїда, який зможе допомагати людям, особливо тим, хто має фізичні потреби і які можуть жити на самоті", - додали дослідники.

Залишається незрозумілим, скільки коштувала розробка Миколи і скільки коштуватиме робоча версія у майбутньому.

Раніше ми також повідомляли про те, що в США створили робота Beomni з багатьма навичками .