RU  UA  EN

Четвер, 10 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.70
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

10 жовтня

9 жовтня

8 жовтня

7 жовтня

6 жовтня

4 жовтня

3 жовтня

Всі новини

Вчені виявили останки древнього морського монстра, який не мав очей: фото

У Канаді палеонтологи знайшли скам'янілості дивної морської істоти. Представник виду Tomlinsonus dimitrii є зразком вимерлої групи членистоногих, відомих як маррелломорфи, які жили приблизно 450 мільйонів років тому.

Про це повідомляє Livescience.

Зазначається, що рештки були знайдені біля східного берега озера Сімко на півдні Онтаріо у кам’яному кар’єрі, що є своєрідним "розсадником" морських скам’янілостей. Дану місцевість вчені назвали "Палео Помпеї".



Як повідомила дослідницька група, даний вид Tomlinsonus dimitrii є частиною вимерлої групи членистоногих, які жили під час ордовікського періоду. Інші скам’янілості голкошкірих, які є у великій кількості в цьому районі, зазвичай містять мінералізовані частини тіла, проте новий вид повністю м’який, що робить знахідку вражаючою.

"Ми не очікували, що на цьому місці знайдемо вид з м’яким тілом. Коли ми думаємо про скам'янілості, ми зазвичай думаємо про такі речі, як кістки та раковини динозаврів. Проте збереження м'яких тканин є дуже рідкісним, і є лише кілька місць у світі, де були знайдені м'які організми", - розповів провідний автор дослідження Джозеф Мойсюк, докторант екології та еволюційної біології в Університеті Торонто.

Дослідники виявили дивного членистоногого минулого літа під час офіційних розкопок кар’єру. Екземпляр - розміром 6 сантиметрів (трохи менше довжини вказівного пальця і здатний поміститися в долоні). Він має прикрашений щит з двома вигнутими ріжками, вкритих колючками, схожими на пір’я. Сегментоване тіло нагадує тіло інших членистоногих, таких як комахи і павуки, і містить кілька наборів сегментованих кінцівок, включаючи одну дуже незвичайну пару.

"Під головою є ця дивовижна пара кінцівок, які надзвичайно довгі та мають ступні, схожі на виступи на кінцях, які, на нашу думку, швидше за все, використовували для проходження морським дном. Він також виглядає сліпим, оскільки в нього взагалі немає очей", – сказав Мойсюк.



До цієї розкопки, яку очолив Джордж Кампуріс, співавтор статті та незалежний палеонтолог, який досліджує викопні пласти кар’єру з 2014 року, маррелломорфи були переважно знайдені на старих місцях скам’янілостей, як-от кембрійський сланець Берджесс в Канаді. За словами палеонтологів, нещодавно описаний екземпляр нагадує інший вид вимерлих членистоногих з м’яким тілом під назвою Marrella splendens, знайдений у сланці Берджесс.

Подібно до сланцю Берджесс, кар’єр озера Сімко колись був занурений у воду і був частиною неглибокого тропічного моря, яке покривало більшу частину території сучасної Канади. Протягом мільйонів років морське дно було вкрите осадами, викликаними штормами.

"Те, що ми бачимо, — це швидке поховання цих організмів, які жили на цьому плоскому неглибокому дні океану і неодноразово були задушені великими підводними селевими потоками, що виникли внаслідок шторму. Можна уявити, як урагани б'ють по мілкому шельфу та ховають усю спільноту організмів, тому ми назвали це місце "Палео Помпеї", - додав учений.

Дослідники сподіваються, що дане відкриття допоможе закрити прогалину в літописі скам’янілостей для цієї групи членистоногих.

Наразі зразок Tomlinsonus dimitrii знаходиться в колекції ROM і експонується в галереї Willner Madge як частина експозиції музею "Зоря життя".

Нагадаємо, що археологи в Чилі знайшли цвинтар з кістками птерозаврів, які збереглися досить добре, як для останків стародавніх істот. Ці динозаври, що літають, жили в пустині Атакама в Андах більше 100 млн років тому.