RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Винний закоханий неандерталець: вчені з'ясували, звідки у людей виникає COVID-19

Один закоханий неандерталець може бути винним у передачі генетичної особливості сучасним людям, які померли від Covid-19. Близько 6,3 млн людей загинуло через відносно поширену генетичну особливість, що робить легені більш сприйнятливими до інфекції.

Читайте також: Б'є по легенях та серцю: в атмосфері Землі виявили небезпечну речовину

Про те, як один статевий акт між неандертальцем і представником нашого власного людського виду негативно вплинув на перебіг коронавірусної пандемії зараз, досліджував професор Джеймс Девіс, доцент геноміки медичного факультету Редкліффа Оксфордського університету.

Цей експерт, дослідження виявило вплив генетичної різниці на легені, сказав, що це походить лише від одного "романтичного зв’язку" між неандертальцем і представником іншого людського виду - якби цей один сексуальний акт не стався 60 000 років тому, багато життів було б врятовано від смертельного вірусу.

Неандерталець

Роль неандертальців у підвищенні сприйнятливості людей до Covid була вперше виявлена у 2020 році. Але один статевий акт, який стоїть за цим, був виявлений шляхом ретельного аналізу "букв" у нашому генетичному коді.

ДНК складається з тисяч комбінацій букв A, C, G і T, які представляють чотири різні хімічні речовини. Але люди з генетичною особливістю високого ризику захворюванності на Covid мають точно такі ж 28 відмінностей у літерах свого генетичного коду. Це додає впевненості, що всі вони походять від одних і тих самих людей, а не від того, що багато неандертальців займалися сексом з багатьма Homo sapiens.

ДНК складається з чотирьох будівельних блоків, які називаються нуклеотидами - аденіну (А), тиміну (Т), гуаніну (G) і цитозину (С).

Професор Девіс сказав на науковому фестивалі: "Ми думаємо, що це єдиний романтичний зв’язок, і тому ми знаємо, що він успадкований як цей блок із 28 змінами на одну літеру, і ви можете відстежити це все, тому це має бути одномоментна подія".

Саймон Андердаун, професор біологічної антропології Оксфордського університету Брукса, який також виступив перед глядачами фестивалю, сказав: "Я хочу, щоб ви пам’ятали, коли ми почнемо думати про час, коли неандертальці та Homo sapiens зіштовхнулися один з одним і один раз зайнялись сексом, пам'ятали про те, як далеко це було в минулому, і через 60 000 років потому ми бачимо вплив цієї зустрічі в сучасному світі в більш важких формах Covid".

Він додав: "Середній розмір групи неандертальців, за оцінками, становить приблизно 20-25 особин, тож це крихітні, крихітні групи, розкидані в континентальному масштабі".

Він описав ймовірність того, що неандертальці зіткнуться один з одним, не кажучи вже про Homo sapiens, як "малоймовірні", що робить сексуальний контакт, який ввів у сучасних людей ген, пов’язаний з Covid, надзвичайно рідкісним.

Після зустрічі неандертальців і Homo sapiens вони навряд чи зрозуміли, що були різними видами, тому вільно схрещувалися.

Генетична варіація, яку зараз мають деякі люди, і яка походить від неандертальців, пов’язана з геном під назвою LZTFL1 і, як вважають, діє на клітини легенів. Ці клітини виробляють більше важливого білка на своїй поверхні, за який коронавірус здатний зачепитися і поширитися по легенях, завдаючи більшої шкоди, яка може бути смертельною. Генетична особливість частіше зустрічається у людей південноазіатського походження і може частково пояснити високу кількість загиблих в Індії під час пандемії.

Професор Девіс сказав: "Якщо ви зупинитесь і подумаєте, це походить від єдиних міжвидових відносин і однієї дитини. І якби побачення між людиною та неандертальцем пішло не так, ми б провели час під час пандемії набагато краще, і було б на сотні тисяч смертей менше".

Проте було припущено, що гени неандертальців допомагають людям, роблячи нас розумнішими, допомагаючи нам швидко адаптуватися до нового раціону та зміцнюючи імунну систему, щоб легше боротися зі шкідливими вірусами та бактеріями.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені створюють "шкіру" для роботів, яка здатна імітувати неприємні відчуття.