RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

У Єгипті археологи розкопали незвичну мумію: у чому її унікальність

Науковці, які проводять розкопки стародавніх руїн стародавнього міста Саккари, поблизу Каїра, оголосили про низку великих відкриттів. Це сталося після того, як натрапили на унікальну мумію.

Про це повідомляє CBS News.

Читайте також: В Україні археологи розкопали фігурку міфічної істоти: фото унікальної знахідки

Відкриття стосуються п’ятої та шостої династій "Старого царства" Єгипту, що правили більш ніж чотири тисячі років тому.

Одним із найвагоміших - великий прямокутний вапняковий саркофаг. Його знайшли на дні вертикальної шахти, до 15 м. завглибшки.

Як розповів директор єгипетської групи археологів, що проводять розкопки на місці Гіср-ель-Мудір у Саккарі, доктор Захі Хавасса, вага знайденого саркофага сягала близько 45 тонн. Лише одна кришка важить близько 5 тонн.

Науковцям знадобилося близько двох годин роботи, щоб лише розкрити саркофаг. Усередині виявили найстарішу некоролівську мумію, яку коли-небудь знаходили в Єгипті.

"Хоча стародавній єгиптянин на дні глибокої шахти не був фараоном, ретельно продумане відправлення в потойбічне життя дало зрозуміти, що він також був не простою людиною. Гробниця була підписана - “HqA-Sps” або Гекашепес”, - повідомив він

Сама мумія була обгорнута сусальним золотом, а серед експонатів - 14 кам’яних статуй. Їх знайшли в іншій шахті глибиною близько 10 метрів. Вони датуються “Старим царством” чи епохою пірамід, між 2,7 тис.р. і 2,2 тис.р. до н.е., можливо, ще старіші за мумію Гекашепеса.

“Сьогоднішнє відкриття говорить більше про мистецтво Стародавнього королівства, муміфікацію, а також про людей, які там працювали”, – додав вчений.

Раніше ми писали, що в Єгипті знайшли близько 100 саркофагів.