RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

З чого складається ядро Місяця: вчені зробили неймовірне відкриття

Ракета-носій Space Launch System з кораблем Orion восени минулого року стартувала до Місяця в рамках місії Artemis 1, а космічна програма НАСА з дослідження природного супутника землі "Аполлон" з'ясувала, що знаходиться всередині "об'єкта".

Про це пише ресурс IFLScience.

Вчені з'ясували, що Місяць має рідке ядро, крім того, дослідники вважають, що всередині зовнішнього ядра є ще внутрішнє тверде, як і у нашої планети.

Читайте: Як виглядало місячне затемнення в дзеркальну дату: нові вражаючі фото

Експериментатори використовували моделювання, щоб відтворити фізичні властивості Місяця, серед яких дані про її масу, як вона обертається та дані про деформацію припливами.

Отримані дані стверджують, що Місяць повинен мати й внутрішнє тверде ядро, причому його діаметр близько 500 кілометрів із щільністю дещо нижчою, ніж у Землі.

З іншого боку, використовуючи моделювання, вченим вдалося пролити світло т.зв. "переворот місячної мантії" - тобто переміщення середнього товстого шару між тонкою корою і зовнішнім ядром.

Передбачається, що завдяки цьому процесу деякі елементи могли піднятися від межі ядра та мантії на поверхню й опинилися у вулканічних породах, які зараз, власне, становлять місячну кору. У той же час більш густі частини кори, навпаки, опустилися крізь мантію до самого ядра.

Уявлення художника про те, як міг би виглядати шматочок Місяця Фото: Géoazur/Nicolas Sarter

Вчені вважають, що Місяць мав надзвичайно потужне магнітне поле, у сотню разів сильніше, ніж у Землі, і воно було вироблено ядром. Однак сьогодні цього місячного магнітного поля майже не існує, а тому розуміння внутрішньої частини Місяця може дати зрозуміти, як і чому це могло статися.

Вчені резюмують, що результати їх моделювання поставили під сумнів еволюцію магнітного місячного поля завдяки демонстрації існування внутрішнього ядра. Вони вважають, що результати дослідження також є підтвердженням сценарію глобального перевороту мантії, який дає уявлення про хронологію "бомбардування Місяця" в перший мільярд років існування Сонячної системи.

Нагадаємо, що Китай побудує на Місяці базу незвичайної форми.

  • Вас може зацікавити:

Ближче до Бога: послання Папи Римського відправлять у космос

Матеріал із фантастичних романів: вчені створили "космічний цемент"

Марсохід вперше зробив якісні знімки сонячних променів на Марсі