RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Матеріал із фантастичних романів: вчені створили "космічний цемент"

Науковці Манчестерського університету створили новий матеріал, що складається з імітації марсіанського пилу, картопляного крохмалю та солі. Матеріал назвали StarCrete і він удвічі міцніший за звичайний цемент.

Про це повідомляє видання Habr.

Читайте також: В Ізраїлі під час розкопок у пустелі знайшли скриньку зі скарбом: фото

Вчені використовували крохмаль як сполучний, а сіль підвищила міцність StarCrete. Під час випробувань матеріал показав міцність на стиск 72 МПа, що більш ніж удвічі перевищує показник звичайного цементу (32 МПа). StarCrete, зроблений з імітації місячного пилу, виявився ще міцнішим (91 МПа).

Дана робота стала частиною великого дослідження команди, яка намагається знайти оптимальний матеріал для будівництва на Марсі та Місяці. Раніше ці ж вчені розробили цемент із кров'ю. Його міцність склала 40 МПа, що краще, ніж у звичайного, проте потреба у крові стала його суттєвим недоліком. Під час роботи у космосі використання картопляного крохмалю більш практичне.

"Оскільки крохмаль постачатиметься як їжа для космонавтів, має сенс розглядати як сполучну речовину його, а не людську кров", - розповідають вони.

StarCrete не вимагає високотехнологічного обладнання, доставка якого значно збільшила б вартість місії. Новий матеріал можна виготовити "в духовці за температури домашньої випічки". Команда підрахувала, що з 25 кг зневодненої картоплі можна зробити майже пів тонни StarCrete, що дорівнює 213 цеглам.

Як розповідав "Апостроф", раніше вчені відновили зовнішність Клеопатри, Данте, Шекспіра та інших знаменитостей.

  • Вас може зацікавити:

У Судані виявили залишки стародавнього храму: чим унікальна знахідка

В Єгипті відновили чудові "картини" в стародавньому храмі бога Хнуму: фото

У Японії знайшли давню дерев'яну статую заввишки 3,5 метра: фото та відео