RU  UA  EN

Понеділок, 21 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

20 жовтня

19 жовтня

Всі новини

В Англії знайшли рідкісний полірувальний камінь, який використовували 5 тисяч років тому: фото

В Англії, де виявили ще один аналог Стоунхенджа, археологи знайшли древній і рідкісний полірувальний камінь, який використовували для заточування сокир перших землеробів в епоху неоліту.

Про це повідомляє The Guardian.

Читайте також: Його залишили 2000 років тому: в Індії знайшли приморський мегаполіс-примара

Це другий полірувальний камінь того часу, знайдений в Англії за всю історію. Перший знайшли у 1960-х роках у Файфілд-Даун, Вілтшир.

У звичайному камені видає його давнє призначення гладка та блискуча поверхня. Валуни з такою метою називали полісуари. Розташований він біля історичної магістралі, куди приходили робітники для обробки шкір тварин, приготування м'яса та заточування інструментів.

"Камені були надзвичайно важливими для людей епохи неоліту, оскільки без сокир вони не могли би розчищати лісові масиви, а землеробство було би неможливим", - пояснив один із авторів дослідження.

Фото: JamesD/HistoricEngArchive/SWNS

Крім того, сам валун зроблений із сарсену – матеріалу, який використовували для створення Стоунхенджа. Сам камінь залишать на місці, до музею забирати не будуть, проте навколо нього проведуть розкопки, щоб виявити ще більше артефактів тієї епохи.

"Це надзвичайно захоплююче та рідкісне відкриття у цьому маловивченому історичному ландшафті, яке дає нам можливість вивчити використання каменю та суспільства, які його використали", - зазначила інспектор давніх пам'яток в Історичній Англії Саша Чепмен.

Фото: JamesD/HistoricEngArchive/SWNS

Нагадаємо, раніше ми показували, як виглядає найдавніша зброя в історії людства, знайдена в Німеччині.

  • Вас також може зацікавити:

На Хмельниччині знайшли артефакти часів Київської Русі: фото та відео

Сліди втраченого світу: вчені заявили про унікальні знахідки в Південній Африці

Майже чотири футбольні поля: у Нідерландах знайшли свій "Стоунхендж"