RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Сліди загубленого світу: вчені заявили про унікальні знахідки в Південній Африці

Вчені виявили докази існування найстаріших льодовиків у стародавніх породах, поцяткованих ізотопами кисню, що лежать під найбільшими у світі родовищами золота в Південній Африці, де чоловікам народу коса досі проводять ритуал обрізання.

Це відкриття, як пише sciencealert, може пояснити, як, власне, утворилися золоті родовища.

Команда під керівництвом геолога-археолога Йоганнесбурзького університету Акселя Хофмана проаналізувала скельні шари, розташовані поблизу Дурбана на східному узбережжі Південної Африки, які містять льодовикові відкладення, вік яких оцінюється в 2,9 мільярда років, що робить їх найстарішими з відомих на Землі.

Читайте також: В Африці виявили найдавнішу "соцмережу": як це працювало 50 тисяч років тому

Такі старі породи протягом тривалого часу зазнавали різноманітних геологічних змін. Але супергрупа Понгола, відомі шари гірських порід, майже не була порушена, оскільки багато років тому вона була "замурована" в результаті затоплення внутрішнього моря.

"Це одна з небагатьох територій, яка залишилася досить недоторканою та незмінною від ранньої Землі", — пояснив геолог Орегонського університету Ілля Біндеман.

Біндеман і його колеги виміряли рівні ізотопів кисню в зразках пісковику та глинистих сланців із супергрупи Понгола, виявивши, що вони мають найнижчий рівень кисню-18 серед усіх аналогічних родовищ, проаналізованих досі. У них також була дуже висока кількість кисню-17, що вказує на те, що породи утворилися при більш низьких температурах.

"Це означає лід. Поєднайте ці геохімічні докази з моренними доказами, і це означатиме льодовики – найдавніші льодовики, знайдені на Землі", — каже Біндеман.

Ізотопи кисню — це стабільні, довгоживучі різновиди кисню, які є "важкими" або "легкими" залежно від кількості нейтронів у їх ядрі. Коли геологи порівнюють їх відносну кількість у стародавніх породах, вони можуть зробити висновок про умови, за яких ці породи утворилися.

"Оскільки ізотопний склад кисню поверхневих матеріалів сильно залежить від широти та клімату, ми застосували потрійний ізотопний аналіз кисню, щоб ретельно дослідити їх походження", — зазначили Біндеман і Гофман.

Дані "вказують на поступове кліматичне охолодження поверхневих середовищ, яке досягло кульмінації в льодовикових умовах 2,9 мільярда років тому".

Розташування цих льодовиків викликає цікаві питання про періоди похолодання в давньому минулому.

Принаймні двічі за свою історію наша планета замерзала 650 і 700 мільйонів років тому. Але дослідники ставлять під сумнів, чи була ця Земля повністю замерзлою пусткою чи більше схожою на сльоту.

Науковці вважають, що майже глобальне зледеніння могло відбуватися кілька разів у недавньому минулому. Й у такому випадку це був би найраніший зареєстрований подібний період глобального похолодання.

Інша можливість полягає в тому, що континент, який дав початок Південній Африці, був ближче до полюсів у той час, коли він накрився льодом.

Андрій Беккер, геохімік з Каліфорнійського університету в Ріверсайді, який не брав участі в роботі, каже, що це відкриття спровокує подальші дослідження, адже аналіз ізотопів кисню, проведений Біндеманом і Гофманном, дає абсолютно нові докази спостереження слідів неймовірно старих льодовиків.

Раніше ми писали, що в Ефіопії археологи знайшли стародавню християнську базиліку, яка датується 4 століттям нашої ери.

  • Вас може зацікавити:

В Африці археологи знайшли поховання 500-річної давності - тут проводили моторошний ритуал: фото

Археологи виявили глиняні горщики, яким 3,5 тис. років, і дізналися цікаву таємницю: фото

Археологи виявили кам'яні знаряддя, яким 2 млн років - змінюють всі уявлення