RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

За крок до історичного відкриття: вчені виявили сигнал чорної діри середнього розміру

Нові спостереження вчених показали, що одне з найяскравіших скупчень Чумацького Шляху випромінює таємничі радіохвилі з самого свого "серця". На думку фахівців, цей інтригуючий сигнал може бути створений чорною дірою середнього розміру.

Дослідження було опубліковано виданням The Astrophysical Journal.

Читайте також: Йдуть рубінові дощі: вчені розповіли про гігантську планету з екзотичною погодою

Команда вчених виявила сигнал під час сканування скупчення 47 Tucanae за допомогою телескопа Australia Telescope Compact Array (ATCA) у Новому Південному Уельсі. Кулясті скупчення — це стародавні групи зірок, розкидані навколо галактики Чумацький Шлях. Зірки всередині цих скупчень розташовані набагато щільніше, ніж в інших частинах галактики. 47 Tucanae, наприклад, містить понад мільйон зірок у сфері діаметром 120 світлових років. Це скупчення є другим за яскравістю в небі, і його навіть можна спостерігати неозброєним оком.

Але завдяки 450 годинам радіовимірів за допомогою ATCA дослідники з Міжнародного центру радіоастрономічних досліджень (ICRAR) створили найдетальніше радіозображення 47 Tucanae, яке коли-небудь було отримано. А в самому центрі скупчення, розташованому приблизно в 14 500 світлових роках від Сонця, вони виявили незвичайне джерело радіохвиль.

Зображення було створено на основі 450 годин спостережень за допомогою телескопа Australia Telescope Compact Array. Фото: Падуано та ін.

Дослідники вважають, що сигнал повинен бути створений або чорною дірою середнього розміру, або пульсаром, який є швидко обертовою нейтронною зіркою, що випромінює радіохвилі. Обидва об'єкти були б інтригуючими для наукової думки, але відкриття чорної діри середнього розміру стало б проривом у науці.

Чорні діри середнього розміру — це відсутня ланка між зоряними чорними дірами, що залишилися після смерті гігантських зірок, і надмасивними чорними дірами — величезними монстрами, що сидять у центрах галактик, які можуть бути такими ж масивними, як мільйони або навіть мільярди сонць. Астрофізики припускають, що надмасивні чорні діри повинні вирости внаслідок поступового злиття менших чорних дір, однак вони не бачили багато доказів цього процесу у Всесвіті.

"Хоча вважається, що чорні діри середньої маси існують у кульових скупченнях, чіткого виявлення такого ще не було", — каже Алессандро Падуано, провідний автор дослідження та колишній доктор філософії. студент Університету Кертіна в Перті, Австралія. — Якщо цей сигнал виявиться чорною дірою, це буде дуже важливе відкриття та перше радіовиявлення всередині скупчення".

За словами дослідників, зображення ATCA 47 Tucanae настільки ж детальне, наскільки й довгоочікувані зображення, які буде отримано обсерваторією Square Kilometer Array (SKAO), який зараз будується на майданчиках у Західній Австралії та Південній Африці.

Нагадаємо, вчені виявили систему із шести планет, які обертаються навколо своєї зірки настільки синхронно та ритмічно, що їх дивовижний рух порівняли з танцем.

  • Вас може зацікавити:

На скількох планетах Чумацького Шляху є життя: вчені дали відповідь

"Скеля трьох планет": NASA показало фантастичне фото острова на тлі Юпітера, Венери та Місяця

Земля не єдина у Всесвіті: вчені виявили нові планети, на яких може бути життя