RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Таємниці часів Давнього Риму: в Англії знайшли цікавий артефакт

Археологи розповіли про "справжній скарб" часів Давнього Риму, який вдалося знайти в Уельсі. Металошукач натрапив на римську срібну "лігулу", широко відому як "туалетна ложка".

Про це інформує Arkeonews.

Читайте також: В Португалії знайшли мечеть на місці давньоримського святилища – чим унікальна, фото

Як зазначає видання, відкриття, зроблене в червні 2020 року, тепер влада Уельсу оголосила скарбом разом з іншими предметами.

Влітку 2020-го під час пошуку металу в громаді Сент-Ніколас і Бонвільстон, долина Гламорган, пан Валентинас Авдєєвас виявив римську туалетну ложку. Тоді у музеї сказали, що вона має дуже довгу ручку з маленькою "круглою чашею" на одному кінці. Спочатку ложка була прямою, але "зігнулась у двох місцях".

Були запропоновані різноманітні способи використання римських лігул, у тому числі видобуток косметики та парфумерії з пляшок з довгим горлом і нанесення їх на обличчя чи тіло, видобуток і застосування ліків, а також їх використання під час медичних процедур.

Срібні лігули, на відміну від більш поширених зразків мідного сплаву, частіше асоціюються з цими медичними застосуваннями – можливо, через антимікробні властивості срібла. Ця ложка є цінним археологічним доказом медичних знань і практики особистої гігієни в римській Західній Британії.

Закон про скарби 1996 року визначає лігулу як скарб, оскільки їй понад 300 років і вона містить понад 10% дорогоцінного металу. Тепер його оцінить Комітет з оцінки скарбів, щоб визначити справедливу ринкову вартість. Тоді туалетну ложку можна буде придбати в найближчих музеях за визначену вартість.

Музей Коубріджа та округу висловив зацікавленість у придбанні цієї знахідки після того, як вона була незалежно оцінена Комітетом з оцінки скарбів.

Влада також визнала інші знахідки, зокрема колекцію артефактів бронзового віку, що складається з частин двох мечів і п’яти сокир, дві з яких мають прикраси, скарбами. Артефакти датуються між 1000 і 800 роками до нашої ери.

Як повідомляв "Апостроф", в Єгипті археологи виявили 50 саркофагів віком 2500 років, які були знайдені в могильних шахтах похоронного храму цариці Наерт на південь від Каїра.

  • Вас також може зацікавити:

В Ірані знайшли сліди невідомої раніше цивілізації, яка процвітала 5 тисяч років тому

У Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

Археологи знайшли останки найбільшого в Європі зауроподу - жив 160 млн років тому: фото