RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В Єгипті виявили гігантську статую фараона Рамзеса ІІ: як виглядає унікальна знахідка

Під час розкопок у Єгипті знайшли верхню частину великої статуї Рамзеса II. Ймовірно, саме ця частина є продовженням нижнього фрагмента статуї, яка разом могла сягати до 7 метрів у висоту.

Про знахідку повідомило Міністерство туризму та старожитностей.

Читайте також: У Єгипті знайшли останки тисяч муміфікованих баранів: що сталося з ними

Частину статуї виявили під час спільної єгипетсько-американської археологічної місії. Тоді група, очолювана доктором Бассемом Гехадом та доктором Йовонною Трнкою, проводила розкопки на південь від єгипетського міста Мінья.

Бассем Джихад, керівник єгипетської групи місії, зазначив, що вапняковий блок має висоту близько 3,8 метра. Блок зображує Рамзеса з подвійною короною та головним убором, котрий сидить. Постать увінчана королівською коброю.

Він також додав, що верхня частина задньої колони містить ієрогліфічні написи, "які прославляють царя, одного з наймогутніших фараонів Стародавнього Єгипту".

Відомо, що Рамзес Великий правив з 1279 по 1213 роки до н.е. та був третім фараоном Дев’ятнадцятої династії Єгипту.

Доктор Мустафа Вазірі, генеральний секретар Вищої ради старожитностей, наголосив на важливості цього відкриття, "оскільки археологічні дослідження, проведені на виявленій верхній частині статуї, довели, що вона є продовженням нижньої частини". Нижню частину знайшов археолог Г. Редер у 1930 році. Відтак загальний розмір статуї в поєднанні з її нижньою частиною становив би приблизно 7 метрів.

Вазірі також вказав, що почались роботи з очищення та зміцнення знахідки, щоб підготуватися до вивчення та візуалізації того, як статуя мала виглядати комплексно.

Нагадаємо, раніше археологи виявили в Помпеях нову фреску.

  • Вас також може зацікавити:

Скарби Геракліона: археологи показали знахідки в "загубленому" місті на дні Середземного моря

У Єгипті відновили древній храм богині Ісіди: фото

У Єгипті знайшли папірус із текстами Книги мертвих: у чому його унікальність