RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Туреччині знайшли найдавніший в світі хліб: окрайцю понад 8,6 тисячі років, фото

У Британії знайшли яйце з жовтком і білком, якому 1,7 тисячі років, а у Туреччині тим часом археологи виявили окраєць хліба, датований 6600 роком до нашої ери.

Про це повідомляє "Ancient Origins".

Так, найдавніший ферментований хліб археологи знайшли під час розкопок у стародавньому анатолійському місті Чаталхойюк. Саме там вони виявили велику піч, а всередині були виявлені сліди від овочів, включаючи незвичайні губчасті залишки з цікавою текстурою.

Тестування, проведене в Науково-технічному дослідницькому та прикладному центрі Університету Неджметтіна Ербакена (BİTAM), показало, що ця дивна речовина насправді була залишками ферментованого хліба, який, як показало радіовуглецеве датування, був виготовлений приблизно в 6600 році до нашої ери!

Читайте також: У Канаді знайшли унікальну мумію мамонтеня, що жив 30 тисяч років тому: фото знахідки

"Ми можемо сказати, що ця знахідка в Чаталхойюку є найдавнішим хлібом у світі. Враховуючи спостереження, аналізи та датування, ми оцінюємо, що цим органічним залишкам приблизно 8600 років", — заявив археолог з Університету Анадолу та керівник групи розкопок, яка знайшла хліб.

За словами дослідників, це був звичайний хліб, невеликий за розміром та досить популярний серед тогочасного населення. Його не випікали у печі, де його було знайдено, як це роблять зазвичай. А попередньо хліб був ферментований.

Ферментований хліб був не єдиною органічною речовиною, знайденою біля печі. Археологи також зібрали залишки насіння пшениці, ячменю та гороху.

Раніше ми писали, що в Охридському озері знайшли найстаріше село на палях в Європі.

  • Вас також може зацікавити:

Вікінги відкрили Північну Америку задовго до Колумба: археологи виявили нові докази

Про неї не знали 75 млн років: у Канаді знайшли щелепу унікального динозавра

Озеро в США вкрилося "інопланетними" кільцями: фото рідкісного крижаного візерунка