RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Викрадений скарб: як виглядає плита зі святими, яку забрали до Москви з Михайлівського собору в Києві

За весь час Росія встигла викрасти та вивезти з України велику кількість музейних експонатів, цінностей та творів мистецтва. Зокрема така доля очікувала одну з двох рельєфних плит які зняли із зовнішньої стіни собору Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Далі "Апостроф", посилаючись на матеріал "Локальної історії", покаже кадри цих плит.

Читайте також: За три дні згоріло понад дві тисячі будинків: в 1811 році в Києві сталася одна з найбільших пожеж в історії, фото

На фото зображена шиферна плита із зображенням святих вершників — св. Димитрія та св. Нестора. Плита датується другою половиною ХІ - початком ХІІ ст.

Відомо, що з 1938 року її та ще декілька експонатів незаконно утримують у Третьяковській галереї в Москві. Тоді експонати взяли на виставку, присвячену 750-літтю "Слову о полку Ігоревім". Серед цінностей були кілька мозаїчних зображень та ця сама рельєфна плита. Вона є однією з двох, які зняли із зовнішньої стіни собору Михайлівського Золотоверхого монастиря незадовго до того, як його підірвали 1936 року. До передачі твори мистецтва зберігали в колекції Київського державного музею українського мистецтва.

Зауважимо, що Росія так і не повернула ці експонати назад.

Вчені припускають, що рельєфи з Михайлівського Золотоверхого монастиря, представляючи симетричні фігури двох озброєних на конях воїнів, які перемагають своїх ворогів, є посвятою небесним заступникам, які охороняли київських князів.

На одній з плит викарбувані святі Георгій Переможець та Феодор Стратилат, тоді як на іншій — святі Нестор і Димитрій Солунські.

Науковці й досі не дійшли консенсусу про те, в яких храмах вони спочатку мали бути встановлені. Існує гіпотеза, що вони були призначені для первісної церкви монастирського ансамблю — собору святого Дмитрія, зведеного за наказом князя Ізяслава-Дмитрія (між 1060 і 1062 роками).

Шиферні плити представляють сюжетні роботи, на яких відтворено сцени битв воїнів. Існує припущення, що в Києві X—XI століть розвивалася місцева традиція, яка брала за взірець рельєфні твори візантійського мистецтва, однак віддавала перевагу іншому матеріалу, а саме дереву та місцевим кам'яним матеріалам.

На цьому фото можемо спостерігати зображення святих вершників – св. Георгія та св. Феодора. Плита також датується другою половиною ХІ - початком ХІІ ст.

Відомо, що ця плита, на якому з аналогічним композиційним рішенням зображено святих Георгія Переможця і Федора Стратилата, що симетрично перемагають зміїв, залишилась у Києві.

Нагадаємо, раніше в мережі згадали знакове фото Хрещатика у 1920-их роках.

  • Вас також може зацікавити:

Відома ще за часів Київської Русі: як виглядала Львівська площа у Києві на початку минулого століття, фото

Деякі будівлі залишились лише на фото: в мережі показали архівні світлини довоєнного Києва

Як виглядала вулиця Прорізна у Києві у 1950-х роках: унікальні фото