RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Хто зі студентів зможе отримати грант на навчання: деталі ідеї від МОН

В рамках реформи вищої освіти України передбачається впровадження системи державних грантів на освіту, які повністю чи частково покриватимуть вартість навчання.

Про це в інтерв’ю "Апострофу" розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

За його словами, гранти зможуть отримати студенти, які не навчатимуться за державним замовленням.

"Зараз близько 40% студентів вчаться за державним замовленням коштом держави, а 60% - за контрактом і повністю сплачують вартість навчання. Ми ставимо перед собою задачу перевернути це співвідношення. Доступ до державного фінансування отримають не менше 60% студентів", - сказав Винницький.

Розмір конкретного гранту залежатиме від результатів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), відповідно, що вищі бали ЗНО отримає абітурієнт, то більша сума буде його майбутнього гранту. Наразі планується, що розміри грантів складатимуть від 15 до 50 тисяч гривень на кожен рік навчання.

Він наголосив, що для різних спеціальностей будуть впроваджені коефіцієнти.

"Припустимо, абітурієнт отримав на ЗНО 165 балів. Якщо він вирішить вчитися на гуманітарній спеціальності, то грант на навчання складе 25 тисяч гривень. Якщо ж на інженера чи ветеринара, де навчання дорожче, то вже 35 тисяч гривень", - пояснив заступник міністра освіти і науки.

Читайте також: Скільки вступників отримають гроші від держави: Міносвіти озвучило цифру

При цьому подібних коефіцієнтів не буде для самих вишів попри те, що в деяких з них, зокрема столичних, навчання за тією ж самою спеціальністю може бути значно дорожчим, ніж в інших закладах.

"Отримавши грант на певну суму, абітурієнт може виявити, що він покриває 80% вартості контракту в одному закладі і 50% в іншому. І тоді він буде вирішувати, чи може він доплатити більшу суму, щоб учитися в Києві, чи погодитися на дешевший заклад, розташований в іншому місті. На нашу думку, це стане важливим чинником підтримки регіональних університетів, дозволить підняти їхню конкурентоздатність у боротьбі за студента з престижними вишами", - пояснив Михайло Винницький.

Важливо також знати, що гранти будуть видаватися лише на першу освіту. Проте реформою передбачено ситуації, коли люди зможуть отримати фінансову допомогу для отримання додаткової кваліфікації.

"Людина, яка відчуває, що їй потрібна додаткова освіта, може звернутися за допомогою до центру зайнятості. І якщо він вирішить, що це дійсно доцільно, то видасть ваучер на здобуття освіти за певною спеціальністю. З ним людина зможе звернутися до вишу, який надає таку освіту. А держава за ваучером перерахує гроші на навчання. Так само і центр зайнятості сам може запропонувати людині можливість здобути нову професію, яка допоможе успішніше шукати роботу", - наголосив спікер.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Реформа освіти має змусити виші ганятися за абітурієнтами - заступник голови МОН

  • Вас може зацікавити:

Вступна кампанія 2024: в Україні оновиться формат та ще один предмет стане обов'язковим

Як абітурієнти обиратимуть спеціальність у 2024 році: МОН озвучило відповідь

В Україні реформуватимуть військові кафедри: що має змінитися