RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

15 вересня

14 вересня

Всі новини

В Ізраїлі знайшли печатку з крилатим "джином", якій 2,7 тисячі років

В Єрусалимі виявили стародавню печатку із зображенням крилатої фігури та написом єврейським шрифтом. Печатка свідчить про вплив Ассирії під час періоду Першого Храму в Єрусалимі приблизно 2,7 тисячі років тому.

Про це повідомляє The Jerusalem Post.

За даними Управління старожитностей Ізраїлю (IAA), кам'яний артефакт було виявлено біля південної стіни Храмової гори.

"Надзвичайно рідкісна і незвичайна кам'яна печатка... з назвою, написаною палеоєврейським письмом, і крилатою фігурою зроблена з чорного каменю і вважається однією з найкрасивіших, коли-небудь виявлених під час розкопок у стародавньому Єрусалимі ", - розповів керівник розкопок д-р Юваль Барух.

Печатку використовували як амулет, а також як засіб для підписання документів і свідоцтв. Фігура в центрі зображена в профіль і має крила, одягнена в смугасту накидку та корону, а палеоєврейський напис на печатці перекладається як "Для Єго'езера, сина Хош'аягу".

Древня печаткаФото: Еміль Аладжем, Управління старожитностей Ізраїлю

"Це надзвичайно рідкісне і незвичайне відкриття. Це перший випадок, коли крилатий "джин" – захисна магічна фігура – був знайдений в ізраїльській та регіональній археології. Фігури крилатих демонів відомі в неоассирійському мистецтві 9-7 століть до нашої ери, і вони вважалися свого роду демонами-захисниками", — сказав археолог і ассиріолог IAA доктор Філіп Вукосавович.

Дослідники вважають, що печатку, яка використовувалася як амулет, спочатку носили ті, які "займали високу посаду в адміністрації Юдейського царства".

Ім’я "Єхо’езер" з’являється в Біблії у скороченій формі як "Йо’езер", йдеться про одного із воїнів царя Давида. Крім того, подібне ім’я, "Азарія бен Хошая", згадується в книзі Єремії та описує події епохи Першого Храму, приблизно 2700 років тому.

Ассирійський вплив в епоху Першого храму

Ім'я печатки структуровано з двох частин першого імені у зворотному порядку порівняно з біблійним текстом, а друге ім'я з'являється у своїй скороченій формі, стиль написання, типовий для періоду часу.

Професор Ронні Райх з Університету Хайфи, дослідник-партнер у дослідженні, зауважує, що "порівняння форми літер і письма з формами інших єврейських печаток і бул (глиняних відбитків печаток) з Єрусалиму показує, що, на відміну від ретельного вигравіювання демона, імена на печатці написані неакуратно. Не виключено, що, ймовірно, саме Єгоезер вигравіював імена, що може свідчити про особистий зв’язок між власником печатки та її створенням.

"Це ще один доказ того, що в цей період люди мали здібності до читання та письма", — додав д-р Барух, кидаючи виклик уявленню про те, що грамотність була притаманна лише еліті суспільства.

Рідкісна печатка, знайдена в Єрусалимі біля Західної стіни, із зображенням крилатої фігуриФото: Управління старожитностей Ізраїлю

Доктор Барух припустив, що люди 2700 років тому володіли навичками читання та письма, необхідними для комерційної діяльності, принаймні на базовому рівні. Доктор Барух також наголосив на унікальному дизайні печатки, зазначивши, що "фігура крилатої людини в особливому неоассирійському стилі є унікальною та дуже рідкісною в гліфічних стилях пізнього періоду Першого Храму. Тут яскраво проявляється вплив Ассирійської імперії, яка завоювала весь регіон".

Рідкісна печатка буде представлена громадськості на 25-й щорічній "Дослідницькій конференції міста Давида" в Єрусалимі в середу, 4 вересня, пропонуючи подальше розуміння історії Юдеї в період Першого храму.

Як повідомляв "Апостроф", в одному із найстаріших міст Ізраїлю Ашкелоні виявили дві склепінчасті гробниці римської доби, прикрашені приголомшливими настінними розписами.