RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Єгипетських робітників, що будували піраміди Гізи, отруювали небезпечними токсинами

Досі достеменно невідомо, як саме були побудовані три гігантські піраміди на єгипетському плато Гіза, однак точно ніхто не сумнівається, що це була дуже важка робота. Однак нове дослідження показало, що ця робота також була дуже токсичною. Схоже, робітники, які будували ці дивовижні споруди, щодня зазнавали впливу небезпечних концентрацій отруйних важких металів, насамперед міді та миш’яку.

Про це йдеться в новій статті вчених, опублікованій в журналі Geology.

Це несподіване відкриття стало результатом розкопок, які почалися на міських вулицях Каїра, щоб дістатися до нині сухого дна гавані Хуфу. Кілька тисяч років тому це місце було процвітаючим і активним портом, розташованим на давно мертвому рукаві Нілу, неподалік від місця спорудження пірамід Гізи.

Коли на місці старої гавані були взяті проби осаду, вчені виявили небезпечних рівнів міді та миш'яку. Ці важкі метали можуть бути небезпечними для здоров’я людини і спричинити багато різних проблем зі здоров’ям, деякі з яких можуть бути смертельними.

За словами міжнародної групи вчених, відповідальних за виявлення токсинів у відкладеннях гавані Хуфу, це токсичне забруднення було побічним продуктом інтенсивної металообробної діяльності. Забруднювачі міді та миш’яку у воді, ґрунті та повітрі становили б серйозну небезпеку для здоров’я працівників, відповідальних за обробку металу, для робітників, призначених для використання виготовлених мідних інструментів, і для будь-кого іншого, хто проводить багато часу в цьому середовищі з будь-якої причини.

Примітно, що вчені датували проблему забруднення 26 століттям до нашої ери, коли три царі Четвертої династії Стародавнього Єгипту наказали побудувати три піраміди Гізи.

"Ми виявили, що значне локальне забруднення відбулося в роки правління царів Хуфу, Хефрена і Менкаура , що відповідає металообробці під час підготовки та будівництва будівель, — написали вчені в статті. - Хоча комплекс пірамід призвів до створення видатної культурної спадщини для людства, він також ознаменував початок значного антропогенного забруднення металами в Гізі".

Дослідницька група проаналізувала зразки, отримані з дна гавані Хуфу, за допомогою технології, відомої як плазмова мас-спектрометрія (ICP-MS), яка дозволила їм перевірити наявність міді, миш’яку, алюмінію, заліза та титану. Вони також провели десятки тестів на датування вуглецем-14 на зразках, щоб точно визначити дати, коли будь-які забруднювачі могли відкладатися.

"Ми виявили найдавніше регіональне забруднення металом, яке коли-небудь було зареєстроване у світі", — сказав співавтор дослідження Ален Верон, геохімік з французького Екс-Марсельського університету.

Цікаво, що найдавніші сліди міді та миш’яку, знайдені на дні гавані Хуфу, датуються 3265 роком до нашої ери. Це показує, що обробка металу почалася в Гізі принаймні на 200 років раніше, ніж вважалося раніше, і за кілька століть до початку будівництва всесвітньо відомих пірамід. Це повертає витоки цієї практики в додинастичну еру, що суперечить попереднім переконанням, що Гіза не була заселена так давно.

Здається, територія навколо гавані Хуфу була головним центром металообробки протягом 2000 років. Інструменти виготовляли з міді з додаванням миш’яку до металевої суміші, щоб зробити їх міцнішими та довговічнішими. Стародавні єгипетські металурги виготовляли долота, свердла, леза, ножі та інші гострі інструменти, придатні для роботи з різноманітними матеріалами, включаючи вапняк, дерево та текстиль.

Майданчик металообробки знаходився прямо біля підніжжя пірамід, оскільки саме там пролягав вимерлий рукав Нілу, в якому була гавань. За оцінками, у будівництві пірамід було задіяно від 5 до 20 тисяч робітників, і значна кількість їх, безсумнівно, піддавалася впливу небезпечних рівнів міді та миш’яку, які отруювали ґрунт, воду та повітря навколо металообробних підприємств.

Нагадаємо, один із найважливіших і знаменитих творів, знайдених у гробниці фараона Тутанхамона - золотий трон виконаний із позолоченого дерева та прикрашений кольоровим склом та напівдорогоцінним камінням.