RU  UA  EN

Середа, 25 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

25 вересня

Всі новини

Штучний інтелект виявив понад 300 нових геогліфів в Перу

Таємничі геогліфи в пустелі Наска, що в Перу, є одним із справжніх чудес світу. Фігури, які вони утворюють, все ще видно з повітря, попри те, що минуло приблизно 2 тисячі років з моменту їх створення. Але виявилося, що цих фігур, розкиданих по поверхні пустелі, набагато більше, ніж вважалося раніше. Хоча спостерігачам знадобилося майже століття, щоб ідентифікувати 430 великих фігур, нова аналітична програма штучного інтелекту виявила слабкі контури сотень інших, які людські очі не помітили.

Про це повідомляє ScienceAlert.

Вчені використали систему штучного інтелекту для ретельного вивчення зображень, зібраних дронами в усьому регіоні пустелі Наска, де були створені геогліфи в період між 200 р. до н.е. і 500 р. н.е. Чутливість ШІ перевищує чутливість людського ока в 20 разів, тому він може розрізняти контури людей і тварин, які неодноразово пропускали дослідники, переглядаючи аерофотознімки та супутникові знімки.

Як штучний інтелект розкрив таємниці Наски

Дивовижна колекція вирізьблених фігур, відомих як лінії Наска, прикрашають ділянку землі площею 440 квадратних кілометрів у посушливій і непривітній пустелі Наска в Перу. Вони були створені народом, відомим як наска, що проживав тут до інків. Очевидно, вони могли зробити їх, зішкрібши або викопавши верхні шари почервонілої поверхні пустелі, щоб виявити легші ґрунти, приховані під ними. Використовуючи цю просту методику, вони змогли створювати фігури будь-яких форм і розмірів, чим вони з ентузіазмом займалися протягом століть.

Програма штучного інтелекту, яка використовується для більш ретельного дослідження ліній, була створена вченими з дослідницького центру IBM Thomas J Watson в Йорктаун-Хайтс, Нью-Йорк. Запит на його створення надійшов від групи дослідників Наска з японського Університету Ямагата на чолі з археологом і антропологом Масато Сакаї.

Місцеві дослідження, які проводилися протягом шести місяців у 2022 і 2023 роках, підтвердили наявність 303 нових геогліфів у Наска, збільшивши відомий каталог фігур на 40%.

"Навіть з обмеженими навчальними прикладами розроблений підхід ШІ продемонстрував свою ефективність у виявленні менших геогліфів рельєфного типу, які, на відміну від гігантських геогліфів лінійного типу, дуже важко розрізнити, — пишуть автори дослідження. - Покращений опис геогліфів дає нам змогу проаналізувати їх мотиви та поширення в пустелі Наска".

Типи геогліфів

Гігантські фігури, що вкривають дно пустелі, і менші рельєфні фігури, які їх оточують, безсумнівно, були зроблені тими самими людьми. Однак існують чіткі відмінності між темами, дослідженими в двох типах геогліфів.

"Ми виявили, що геогліфи рельєфного типу зображують в основному людські мотиви або мотиви речей, змінених людьми, наприклад домашніх тварин (81,6%), — пишуть дослідники. - Вони, як правило, розташовані на відстані огляду (в середньому 43 метри) стародавніх стежок, які перетинають пустелю Наска, і, швидше за все, були побудовані та переглядалися на індивідуальному рівні або на рівні невеликих груп".

За словами дослідників, нещодавно виявлені лінії зображують різноманітні фігури, включаючи абстрактних людиноподібних істот, обезголовлені людські голови, домашніх тварин, неодомашнених тварин, таких як риби та птахи, людей і тварин, які взаємодіють, і в одному випадку різьблення.

Розташування рельєфних фігур уздовж стежок свідчить про те, що вони могли бути зроблені спонтанно мандрівниками. На противагу цьому гігантські фігури, які прикрашають пейзаж у пустелі Наска, вимагали більшого планування та більшої координації між більшою групою людей.

"Гігантські фігурні геогліфи лінійного типу в основному зображують диких тварин (64%)", — зазначили дослідники. Вони дійшли висновку, що їхні регулярні відстані "вказують на те, що вони, ймовірно, були побудовані та використовувалися на рівні громади для ритуальних заходів".

Гігантські фігури вперше побачили з неба перші мандрівники на літаках у 1920-х роках. Відтоді люди шукали їх більше, і ніколи раніше стільки їх не було виявлено за такий короткий проміжок часу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше штучний інтелект допоміг розшифрувати давні папіруси, пошкоджені виверженням вулкана в Помпеях.