Бактерії, які вчені назвали "чотирма вершниками довголіття", можуть допомогти вам дожити до 100 років. Ці бактерії травної системи, які культивуються в організмі завдяки вживанню певних продуктів, можуть сприяти "суперстарінню".
Як передає Mail Online, про це розповів лікар і вчений Гарвардського університету доктор Вільям Лі в подкасті шоу Dhru Purohit Show.
Доктор Лі розповів про дослідження, яке було проведено в Італії і в ході якого вчені проаналізували кишкові бактерії у добровольців, найстаршому з яких було 114 років.
Ці бактерії є частиною кишкового мікробіому, екосистеми мікроорганізмів, які живуть у травній системі та є життєво важливими для низки процесів організму — від допомоги травленню до боротьби з інфекціями та стабілізації психічного здоров’я.
Доктор Лі сказав, що дослідники виявили, що чотири типи бактерій особливо поширені в кишківнику довгожителів.
"Рівень цих бактерій — Odoribacter, Oscillobacter, Christensenella та Akkermansia — настільки високий в довгожителів, що, мабуть, щось відбувається. Ми не знаємо всього, що вони роблять, але ми знаємо, що деякі з них, такі як Odoribacter, покращують вашу імунну систему проти хвороботворних бактерій, і можуть допомогти вам, коли ви старієте",— сказав він.
За словами вченого, є деякі припущення, що Odoribacter навіть може захищати від раку, хоча попередив, що ця версія ще досліджується.
Дослідження, проведені в Японії, також виявили, що Odoribacteraceae, родина бактерій, до якої належить Odoribacter, допомагає збільшити довголіття.
Доктор Лі описав Oscillobacter як «статин матері-природи», оскільки він допомагає знизити рівень поганого холестерину, одночасно покращуючи рівень хорошого холестерину, захищаючи здоров’я серця. Він додав, що Oscillobacter допомагає зробити тіло людини більш «чутливим до інсуліну», що може мати важливі наслідки для довголіття в поєднанні зі здоровою дієтою. Також ці бактерії зменшують запалення в організмі, покращують метаболічний стан та роботу мозку.
Дослідження показали, що бактерія Akkermansia допомагає підтримувати здоровий метаболізм, допомагаючи запобігти таким розладам, як діабет і ожиріння, а також потенційно запальним захворюванням кишківника.
Вчений детально описав продукти, які ви можете включити більше у свій раціон, щоб «культивувати» ці види бактерій.
Для збільшення бактерії Akkermansia в кишківнику слід вживати гранати, сушену журавлину, виноград Конкорд, перець чилі, чорну малину та китайський чорний оцет.
Для інших трьох бактерій доктор Лі рекомендував людям зберігати варені вуглеводи, такі як рис, макарони з картоплі, які слід ставити на ніч у холодильнику, щоб перетворити їх на стійкий крохмаль - він необхідний мікроорганізмам для розвитку.
Бактерії, що підвищують довголіття, ймовірно, матимуть значний вплив лише в довгостроковій перспективі, коли людина молодша, тобто людина, яка намагається вирощувати їх у віці 70 років, швидше за все, не побачить значного збільшення тривалості життя.
Вчені підозрюють, що здоровий мікробіом допомагає нам залишатися здоровими завдяки двом механізмам.
Перший полягає в тому, що певні бактерії виробляють хімічні речовини, які позитивно взаємодіють із системами нашого організму, такими як наша імунна відповідь, мозок, гормони тощо, покращуючи їх роботу.
По-друге, наявність таких корисних бактерій не дозволяє шкідливим мікроорганізмам, які можуть зашкодити нашому здоров’ю, прижитися, конкуруючи з ними за простір і ресурси.
Як повідомляв "Апостроф", американські вчені знайшли підтвердження того, що старіння не є повільним і постійним процесом, і назвали два періоди, коли люди стикаються з проблемами зі здоров'ям і різко старіють.
Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.