RU  UA

Чи врятує Україну сонячна енергетика і як краще захистися від ворожих ударів: пояснення експерта

Фонд енергоефективності України з 7 травня запровадив програму "ГрінДІМ", в рамках якої ОСББ та ЖБК зможуть отримувати часткове відшкодування витрат на встановлення теплових насосів та сонячних електростанцій.

Про це написав на сайті "Апостроф" журналіст Віктор Авдєєнко.

Читайте також: Чи може ППО України витримати ядерний удар: експерт розставив крапки над "і"

"За умовами програми фонд надаватиме фінансування її учасникам у формі гранту на безоплатній та безповоротній основі. Сума гранту — 70% вартості обладнання, аудиту та сертифікації енергетичної ефективності будинку", - йдеться у повідомлені на сайті Фонду енергоефективності.

Учасники програми можуть отримати 1 мільйон гривень на встановлення сонячних електростанцій і 2 мільйони гривень на теплові насоси.

Що будуть встановлювати в будинках

Сонячна електростанція – це, по суті, ряд сонячних панелей, які зазвичай встановлюються на даху будівлі.

Установка таких панелей на дахах приватних будинків вже багато років є популярною в Україні, але останнім часом вони з’явилися і на багатоквартирних будинках. Сонячні батареї підключають до щитків, які живлять або під’їзд, або весь будинок.

Тепловий насос – це пристрій, який забирає розсіяне тепло з навколишнього середовища і передає його в контур опалення вашого будинку, забезпечуючи теплом і гарячою водою.

Чи реально реалізувати таку програму на рівні всієї Країни

"Технічно це можливо, і є поодинокі приклади, але наскільки це може бути масовим явищем? Річ у тім, що це дуже недешево, оскільки тут дуже великий термін самоокупності", — розповідає "Апострофу" експерт у сфері житлово-комунального господарства Андрій Нікончук

"У нас 80% будинків мають величезні проблеми з технічним станом, — каже експерт у розмові з виданням. - Як ми уявимо собі будинок, якому 50-60 років, а ми на нього будемо ліпити сонячні батареї або тепловий насос? Потрібно спочатку розібратися з технічним станом будинку, провести технічний аудит, а тільки потім думати, що далі – провести капітальний ремонт будинку, замінити вікна в під’їздах. Тобто встановлення сонячних батарей та теплових насосів – це останній етап модернізації багатоквартирних будинків, а ми чомусь робимо останній етап першим", - Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Тож забезпечити для багатоквартирних будинків автономність енергопостачання буде вкрай складно, якщо взагалі можливо.

"Дайте людям кредити, і хай вони встановлюють у себе сонячні батареї масово в приватному секторі – там реально є потреба", - каже Олег Попенко.

Проте питання енергозабезпечення залишається дуже актуальним для великих міст із великою кількістю багатоповерхівок. Яскравий приклад – Харків, який через постійні обстріли взагалі не має енергогенеруючих потужностей.

Розв'язання проблеми

Для розв'язування цієї проблеми, потрібно буде побудувати велику кількість малих електростанцій потужністю до 30 мегаватів. Це газопоршневих, газотурбінних електростанції, теплоелектростанцій, що виробляють як електричну, так і теплову енергію. Це також блочні модульні котельні, які можуть давати тепло. Про це розповів "Апострофу" директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Газотурбінна електростанція в Ірпені Київської області, яка виробляє електроенергію для низки об’єктів критичної інфраструктури та кількох навчальних та медичних закладів.Фото: Telegram міського голови Ірпеня Олександра Маркушина

Крім того, на його думку, поблизу всіх об’єктів критичної інфраструктури, особливо поблизу лікарень, необхідно встановити альтернативні засоби генерації електроенергії, щоб вони могли працювати під час відключень електроенергії.

Тому проєкти з автономізації енергопостачання чи хоча б децентралізації виробництва енергії в Україні цілком можливі

Раніше "Апостроф" писав про те, що відбувається на Харківщині та чи дійсно є загроза здачі міст.

  • Вас може зацікавити:

Росія зірвала дедлайн: як ворог намагається захопити Часів Яр

"Це готувалось давно": нардеп про звільнення Кубракова і Сольського

Не лише Харківщина: де ворог готує прорив і чим його зустрічатимуть ЗСУ