RU  UA

Сі хоче побачити, чи є у Кремля план завершення війни: що стоїть за візитом Путіна в Пекін

У четвер, 16 травня, диктатор Російської Федерації, зустрівся зі своїм колегою Сі Цзіньпінем, в столиці Китаю, Пекіні. Лідер Китаю став першим, до кого відправився Путін після інавгурації, а метою візиту могло стати бажання Сі побачити, які плани у господаря Кремля.

Про це розповів ексзаступник секретаря Ради нацбезпеки Степан Гавриш.

Читайте також: Це спроба вийти на новий рівень: якою може бути стратегія України щодо закінчення війни

За словами Гавриша, зустріч Путіна і Сі стала демонстрацією стратегії Китаю, який намагається підвищити свій вплив у світі.

"Китай демонструє, що підтримуватиме зв’язки з Росією, проте наразі не зрозуміло, якого роду будуть ці зв’язки", - переконаний Гавриш.

Також метою цієї зустрічі може бути бажання Сі Цзіньпіня побачити, чи є у Путіна план завершення війни.

Як звернув увагу Гавриш, Росія не буде представлена на ініційованому Україною мирному саміті в Швейцарії, однак буде знати, що там відбувається і, можливо, впливати на те, що там відбувається.

Заяви Сі Цзіньпіня та Володимира Путіна

Президент Сі нещодавно повернувся з Франції, де він стикнувся з тиском від європейських лідерів щодо обмеження поставок товарів подвійного призначення до Росії.

У Франції Сі запропонував Макрону не дорікати Китаю війною в Україні, тому що "Китай не розпочинав цю кризу і не бере участі в ній". І попередив, що якщо Захід каратиме Китай як союзника Росії за те, що Кремль робить в Україні, то станеться "нова холодна війна".

Також Путін заявив в інтерв'ю китайським ЗМІ, що США та Європа обмежують Росію, і не дають їй вибирати куди розвиватися.

"Західні еліти, якими керують США, відмовляються поважати цивілізаційне і культурне різноманіття, відкидають традиційні цінності, що формувалися століттями. У спробах утримати своє глобальне домінування вони надали собі право вказувати іншим народам, з ким їм можна дружити і співпрацювати, а з ким не можна. Відмовляють їм у праві обирати власні моделі розвитку", - сказав Путін.

Який мирний план у Путіна

"Ми хочемо всеосяжного, стійкого та справедливого врегулювання цього конфлікту мирними засобами. І відкриті до діалогу щодо України, але це мають бути переговори, які враховують інтереси всіх залучених до цього конфлікту країн, у тому числі й наші інтереси", - заявив глава Кремля.

Також він не забув про Росію.

"Разом із серйозною розмовою про глобальну стабільність, про гарантії безпеки і для протиборчої сторони, і, звичайно, для Росії. Причому це мають бути надійні гарантії", - сказав Путін.

Раніше "Апостроф" писав про нові умови Путіна, які він висунув перед візитом в Китай.

  • Вас може зацікавити:

Біля ніг Путіна: чому Тбілісі відвертається від Заходу

Візит Блінкена до Києва: що він сказав про допомогу Україні, війну, корупцію та Путіна

Кадрові перестановки в Кремлі: стало відомо, які посади дали Патрушеву і Пєскову