RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Позаземне життя: у NASA розповіли про океани на супутниках Юпітера і Сатурна

Вчені NASA розповіли про нові дані щодо океанів в Сонячній системі, які були отримані за допомогою космічного телескопа Hubble і зонда Cassini.

"Ми шукали воду в першу чергу на Марсі, але виявилося, що ми знайшли дивовижні океани, які розташовані глибоко під поверхнею планет", - повідомили вчені на прес-конференції, передає "НВ".

Телескоп Hubble показав, що на найтеплішій ділянці поверхні супутника Юпітера Європи з'явився водяний шлейф.

"Супутник Європа - це дивовижний світ, покритий крижаним щитом. Апарат виявив там вулканічну активність, викиди з цього щита. Ймовірно, там океан, який захищений потужним крижаним щитом", - заявили дослідники.

Крім цього, на Європі вдалося виявити ймовірний рух льодовиків, схожий на земний зсув тектонічних плит. Це відбувається через рух супутника по еліптичній орбіті навколо Юпітера.

На Енцеладі, супутнику Сатурна, зонд Cassini знайшов свідоцтва гідротермальної активності, які підтверджують, що в його підлідному океані можуть бути умови, придатні для існування життя.

Вчені виявили на супутнику молекулярний водень, найбільш імовірним джерелом якого вони називають гідротермальні реакції. Крім того, на дні Енцелада відбувається відновлення вуглекислого газу до метану. При цьому у взятих Cassini пробах не було слідів молекулярного кисню.

"Ми не бачили мікробів. Але ми бачили їжу для них", - підкреслив Хантер Уейт, керівник групи Cassini Ion і Нейтрального мас-спектрометра в Південно-західному дослідному інституті Сан-Антоніо.

Справа в тому, що на Землі деякі не потребують кисню мікроорганізми синтезують з водню і вуглекислого газу метан, отримуючи енергію там, де немає сонячного світла.

"Зараз дивний час. Ми ледве встигаємо за відкриттями науки. Відразу в багатьох місцях знаходяться світи, де є океани. Ми збираємося приступити до вивчення небесних тіл, які з найбільшою ймовірністю підходять для виникнення життя", - заявив один з учасників прес-конференції, астроном Джим Грін.

Як повідомляв "Апостроф", NASA створило єдину базу даних своїх фото-, відео - та аудіо - матеріалів, які знаходяться у вільному доступі.