RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Миротворці ООН на Донбасі: дипломат з ЄС дав оцінку пропозиціям Путіна

Пропозицію президента РФ Володимира Путіна щодо введення миротворців ООН на Донбас свідчить про зміну політики Кремля.

Про це пише екс-глава МЗС Швеції Карл Більд у своїй статті для видання The Washington Post.

Однак він звернув увагу, що Путін говорить про легкоозброєної місії уздовж лінії зіткнення між підконтрольними бойовикам територіями та рештою україни. Більд підкреслив, що це перетворить конфлікт на Донбасі у внутрішньоукраїнський, забезпечуючи прикриття російських сил в ОРДЛО, а також повний контроль РФ над кордоном з цими районами України.

"Я сумніваюся, що навіть Китай купиться на це. У нинішньому Раді Безпеки ООН, можливо, Болівія підтримала б план Путіна, але це все", - пише шведський дипломат.

Він вважає, що у Кремлі сильно стурбовані з приводу можливих поставок Сполученими Штатами сучасного оборонного зброї Україні, що може значно ускладнити застосування регулярних військ РФ, як це було на Донбасі у 2014 і 2015 роках. Більд вважає, що без застосування російської армії Путін втратив контроль над всією Україною.

"Надійна місія ООН взяла на себе сербсько-сепаратистську частина Хорватії, роззброїла її, привела уряд в порядок і поступово відновила повагу до міжнародної кордоні між Сербією та Хорватією. Це не було досконалим у всіх відносинах, а Донецький і Луганський сепаратистські регіони набагато більше. Завдання економічної ревіталізації також на порядок більше. Але порівняно з проблемами Афганістану, Іраку або Сирії — це дрібниця", - пише Карл Більд.

"Те, що Донбасу потрібен світ, очевидно. Вже близько 10 000 людей загинули в конфлікті. І Україні потрібен світ, щоб йти вперед з демократичними реформами. Зрештою, і для Росії це може бути ключем не тільки до більш тісних відносин із Заходом, але і до довгострокового примирення з Україною, яка інакше ризикує стати вічним ворогом РФ", - резюмував дипломат.

Як повідомляв "Апостроф", слова Путіна про миротворців на Донбасі прокоментували в Держдепартаменті США.