RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​США планували зруйнувати Москву ядерним ударом: деталі скандального плану

США в 1945 році готували план ядерної атаки на СРСР. На Москву і тодішній Ленінград нібито повинні були полетіти по шість атомних бомб.

Такі дані оприлюднив Деніел Еллсберг - легендарний викривач, який опублікував в 1971 році "документи Пентагону". Зараз готується до виходу його книга "Машина Судного дня: Одкровення розробника плану ядерної війни". Уривки з неї опублікувала "Лента.ру".

"30 серпня 1945 року, всього через два тижні після капітуляції Японії, генерал-майор Лоріс Норстад, заступник начальника штабу ВПС по плануванню, направив генералу Гровса документ, де в якості цілей можливого майбутнього ядерного удару фігурували 15 "ключових радянських міст" на чолі з Москвою і 20 "великих радянських міст", включаючи Ленінград, а також вказувалося кількість атомних бомб, необхідних для знищення кожного з них. Москви і Ленінграда призначалося по шість бомб", - йдеться в книзі.

При цьому наголошується, що у США на той час не було шести атомних бомб.

"В кінці року вони мали лише двома. Відтак до 30 червня 1946 го (кінець фінансового року) в арсеналі знаходилося дев'ять бомб.

Перший офіційний план війни проти Радянського Союзу, датований листопадом 1947 роком, передбачав нанесення удару по 24 радянським містам з використанням 34 бомб.

Однак на той час в арсеналі США було всього 13 бомб, з яких, мабуть, тільки сім знаходилися в стані боєготовності. Ця інформація була надсекретної", - пише викривач.

Як повідомляв "Апостроф", Росія, США і Китай можуть випадково влаштувати ядерну війну.