RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Стало відомо про отруєння в Сирії найманцями Путіна високопоставленого борця з ІГІЛ

Людина одного президента РФ Євгенія Пригожина Валерій Амельченко розповів про отруєння висосопоставленого борця з ІГІЛ із Мухабарата (спецслужба Сирії).

Про це "Новой газете" розповів сам Амельченко.

За його словами, він почав працювати з людьми Пригожина в кінці 2012 - початку 2013 року.

Він розповів, як 12 лютого 2017 року Сирію попрямувала група за завданням служби безпеки Пригожина. До групи, за словами Амельченко, входили він сам, Симонов, Гладіенко, Сергій Кузнецов і вперше залучений до співпраці В'ячеслав Варі. Курирував групу прямував разом з ними співробітник служби безпеки Сергій Губанов.

"Завдання групи, за словами Амельченко, - випробування різних препаратів на захоплених сирійською армією в полон членах "Ісламської держави" (заборонено в Росії) та інших бойовиках ", - пише видання.

Як випливає з розповіді Амельченко, після прибуття до Сирії виявилося, що їх там ніхто не чекає і ніяких полонених "для дослідів" надавати не збирається. Він згадував, що група якийсь час перебувала в Тартусі, потім якийсь час в Хомсі, побувала в Тіфоре.

"У підсумку ми були переодягнені у форму як військова прокуратура. І там же було ополчення ... [Ті люди] які не хочуть воювати, виродки. Ми їх через перекладача допитували. Робили вигляд, що допитуємо. Чому вони відмовляються. Два або три місяці вони повинні були воювати, десять днів вдома. вони кажуть: ні, місяць воюємо, десять днів вдома », - розповів Амельченко.

Як пише алеї видання, від командування "Вагнера" з групою контактував кадровий офіцер, підполковник запасу, з позивним "Юрич" - член "групи Вагнера" з 2015 року.

Повідомляється, що допитуваних було п'ять чи сім.

"Допитували, а Олег (Симонов) на кухні працював. Підносив нам всім чай, кава, і коли вони пояснювали, чому не хочуть воювати, коли розлучалися, він давав їм усім по пляшечці соку. Їх сік, сирійський, в запечатаних скляних пляшках", - розповідає Амельченко.

Крім Амельченко і Симонова, інших "відряджених" під час розмови не було.

За словами Амельченко, в пляшечки з соком Симонов додавав якийсь препарат відстроченої дії. Бесіди-допити пройшли нормально, але через кілька годин він і Губанов були роззброєні (в Сирії всі члени групи мали при собі автоматичну зброю та пістолети), заарештовані сирійської військовою розвідкою Мухабарат, відвезені в Дамаск і піддані тривалим допитам.

Нібито після їхнього від'їзду смертельне отруєння отримав високопоставлений співробітник Мухабарата, який курирував "Мисливцями за ІГІЛ" Як пише видання, він або випив сік з пляшки, подарованої допитуваного, чи його пізніше пригостили чаєм зі столика, на якому готував отруту Симонов.

Сам Симонов, як з'ясувалося, теж був заарештований і допитували.

Через кілька годин допитів заарештованих повезли на провідну з Дамаска в Хомс дорогу, на якій нібито був куплений з лотка "отруєний сік", і після безрезультатних пошуків місця покупки відпустили.

Після інциденту зі смертю контррозвідника операція була згорнута. Амельченко з більшою частиною групи прилетів до Петербурга тим же шляхом, через Бейрут і Стамбул, 29 березня 2017 року.

Як повідомляв "Апостроф", журналістам вдалося зв'язатися з людиною, яка стверджує, що виконував різні завдання, в тому числі і замовні вбивства, для Євгена Пригожина, російського олігарха, власника "фабрики тролів" і ПВК "Вагнера"