RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Вчені виявили на Місяці древній осколок з Землі: як він туди потрапив

Група вчених зі Швеції, Австралії та США виявили у грунті на Місяці найдавніший камінь земного походження.

Про це повідомляє Science Alert.

Дослідники провели аналіз одного із зразків ґрунту, який доставила на Землю з Місяця місія Аполлон-14 у 1971 році і переконані, що це може бути найдавніший камінь, який має земне походження.

У грунті виявили шматочок кварцу, польового шпату і циркону вагою 2 грами. Такі мінерали рідко зустрічаються на Місяці, проте поширені на Землі. Провівши хімічний аналіз, вчені з’ясували що камінь сформувався в окисленій системі, схожій до Землі, при температурі, як на Землі, а не в умовах температури Місяця. Аби така сполука сформувалася на Місяці, потрібні були б умови, існування яких раніше ніколи не визначали на супутнику.

Вчені зазначають, що камінь відлетів із Землі близько 4 млрд років тому, коли у планету врізався астероїд або комета і в космос відправилися безліч уламків. Частина з них могла потрапити на Місяць, оскільки на той час він був майже втричі ближче до Землі, ніж зараз.

Дослідники виявили, що утворення породи припадало приблизно на 4-4,1 млрд років тому. Камінь сформувався під поверхнею Землі на глибині близько 20 км, де він і залишався, доки його не відкинуло його в космос, звідки й дістався до Місяця.

"Це незвичайна знахідка, яка допомагає відобразити кращу картину ранньої Землі і зіткнень, які змінили нашу планету на зорі її життя", - розповів планетолог Девід Крінг з Місячного і Планетарного інституту.

Як повідомляв "Апостроф", згідно з висновками вчених з Університету Райса в США, поява біосфери на Землі, необхідної для існування життя, стало результатом зіткнення з збагаченої сірої планетою близько 4,4 млрд років тому.