RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Вогняні смерчі і ядерний голод: на Заході попередили про загрозу масштабної катастрофи

Військовий конфлікт між Пакистаном і Індією, в разі використання ними ядерної зброї може призвести до глобальної світової катастрофи.

Про це повідомляє Business Insider.

"Політики і суспільство погано розуміють загрозу початку ядерної зими. Ми виявили, що ядерну зброю в значній мірі не можна застосовувати через глобальні наслідки", - цитує видання слова вченого з Національного центру атмосферних досліджень США Майкл Майллс.

Коли відбувається ядерний вибух, його вплив виходить за межі виникнення нищівної ударної хвилі, сліпучої сфери вогню і ядерної хмари у формі гриба. Якщо, наприклад, детонація відбудеться близько до землі, тоді територія в радіусі сотень кілометрів може бути забрудненою радіацією на багато років. Але найстрашніший ефект такого вибуху, на думку вчених, - це викид великої кількості тепла, який може підпалити споруди в радіусі сотень кілометрів. Якщо такий вогонь спалахне в промислових або густонаселених частинах міст, це може викликати феномен під назвою "вогненний смерч".

"Ці вогняні смерчі виділяють більше енергії, ніж міститься в самому ядерній зброї. Вони фактично створюють власну погоду і затягують предмети, спалюючи їх до тла", - говорить в інтерв'ю виданню вчений.

Після вибуху всіх боєголовок в атмосферу злетить 5 мільйонів тонн диму, що спричинить за собою ядерну зиму на багато десятиліть. Таким чином, індійсько-пакистанський ядерний конфлікт знищить 20-50% озонового шару Землі над населеними регіонами. Температура на поверхні опуститься до найнижчих показників за тисячу років.

При цьому, кількість бомб навіть важливіша, ніж їх нищівна сила. За думкою вчених, велика частина диму, який призведе до кліматичних змін, буде викликана вогневими смерчами, які спалять численні будівлі, автомобілі, склади з пальним, теплиці та ін. Дим підніметься через тропосферу і зупиниться в стратосфері. На цьому рівні частки вуглецю поширяться по всій планеті.

Детальніше про військовий конфлікт між Індією і Пакистаном, читайте в матеріалі "Апострофа": На порозі ядерної війни: що відбувається в Азії і чим це загрожує всьому світу.