RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Найпотужніший від створення Всесвіту: в космосі зафіксували колосальний вибух

Вчені виявили в космосі свідоцтва колосального вибуху, сила якого в п'ять разів більше найпотужнішого з зафіксованих до цього: допускають, що це найсильніший викид енергії з часів Великого вибуху.

Про це повідомляється на сайті NASA.

"У певному сенсі цей вибух можна порівняти з виверженням вулкана Сент-Хеленс в 1980 році, коли знесло всю вершину гори", - говорить провідний автор дослідження, Симона Джіачінтуччі з Військово-морської дослідницької лабораторії США.

"Різниця в тому, що ви можете помістити п'ятнадцять галактик типу Чумацького шляху в ряд в кратер, що утворився після цього виверження", - додає вона.

Судячи з усього, джерелом потужного викиду енергії стало активне ядро галактики в 390 млн світлових років від Землі, в центрі якої знаходиться надмасивна чорна діра. Вибух сильно прорідив кульове зоряне скупчення в сузір'ї Змієносця.

Вчені давно знали, що в сузір'ї Змієносця, яке об'єднує тисячі галактик упереміш з плазмою і темною матерією, відбувається щось дивне.

Американські та європейські рентгенівські телескопи виявили у цього сузір'я незрозумілий вигнутий край.

Тоді було висунуто припущення, що це стінка порожнини, утвореної в плазмі гігантським викидом енергії з активного ядра однієї з ключових галактик сузір'я.

Чорні діри відомі тим, що пожирають будь-яку матерію, чи то газ або навіть зірка, яка занадто наблизилася до діри. У міру наближення до горизонту подій ця речовина прискорюється, зростає тертя, і в результаті формується так званий аккреційний диск.

В результаті в чорну діру потрапляє не вся речовина, велика її частина викидається назад в космос. В активних ядрах галактик речовина розжарюється від обертання, іноді викидаючи велетенські обсяги матерії і енергії - в тому числі у вигляді потоків радіохвиль, що розбивають все на своєму шляху.

Спочатку вчені сумнівалися в тому, що джерелом цього вибуху було активне ядро галактики, оскільки пробоїна була занадто великою. Це означало, що викид енергії повинен був бути жахливої сили.

Однак нові дані низькочастотних спостережень, отримані за допомогою телескопів обсерваторії "Мерчисон" (MWA) в Австралії і Гігантського радіотелескопу (GMRT) в Індії, судячи з усього, підтверджують цю теорію.

"Цей об'єкт був раніше помічений групою дослідників Космічної рентгенівської обсерваторії "Чандра". Вони побачили цей міхур в розпеченій рентгенівській плазмі в центрі сузір'я і припустили, що це не може бути одним з таких викидів енергії, тому що це був би неймовірно гігантський викид. І вони просто відкинули таку можливість", - пояснює керівник MWA, професор Мелані Джонстон-Холліт.

"Однак ми повернулися до спостережень і за допомогою низькочастотних радіотелескопів виявили, що ця пробоїна заповнена плазмовими хвилями", - додала вона.

Кількість енергії, яка знадобилася на створення такої пробоїни в сузір'ї Змієносця, помітно перевершує попередній рекорд, який утримувало сузір'я MS 0735+74.

"Я спробувала укласти цей вибух в рамки людської свідомості, але це вкрай складно, - зізналася в інтерв'ю BBC Джонстон-Холліт. - Краще, що я можу запропонувати уявити - це 20 мільярдів вибухів мільярдів мегатонн вибухівки кожну тисячну частку секунди, і так протягом 240 млн років, без перерви".

Як раніше повідомляв "Апостроф", японські астрофізики виявили незвичайні рухи газових хмар поблизу центру Чумацького шляху, які можуть свідчити про існування там чорної діри проміжного класу.