RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

​Може перетворитися на епіцентр коронавірусу: що діється в Криму і до чого готуватися

В анексованому Росією Криму кількість хворих коронавірусом COVID-19 продовжує зростати.

Про це повідомляє видання "Обозреватель".

Число жертв коронавірусу наближається до 30 тисяч: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

У п'ятницю, 27 березня, на окупованому півострові діагноз підтвердили у 19 осіб. Ще 2,3 тисячі кримчан - під підозрою. При цьому там немає апаратів штучної вентиляції легенів, маски в дефіциті. А в той же час на півострові багато пенсіонерів.

Люди здивовані, чому окупаційна влада не припинила пасажирські повідомлення і не закрилі кордони. Місцеві жителі кажуть, що через багато росіян зібралися в Крим. Така ситуація може спровокувати спалах коронавірусу. Люди переживають, що через це півострів може перетворитися на другу Італію.

"Вони нам зараз натягнуть свого "добра". Цікаво, чи буде кримська влада щось з цим робити або вони хочуть другу Італію? Ось тепер, мабуть, потрібно готуватися до найгіршого", - пишуть в місцевих паблік.
Однак екс-віце-прем'єр АР Криму Андрій Сенченко сумнівається, що в анексований Крим навіть в період коронавірусу поїдуть росіяни.
"Те, що там в останні роки називалося туризмом, було швидше імітацією. А російської знаті, яка має ласі об'єкти в Криму, не так багато. А ось що стосується медицини, то з приходом російської окупації, вона зникла як така взагалі. І кримчани пишуть про це постійно - і всі ці легенди про лікарів з РФ просто розсипалися", - сказав Сенченко.
Наприклад, люди скаржаться, що талончик на кардіограму їм доводиться чекати 45 діб. За цей час можна померти.
Далі, прогнозує Сенченко, ситуація на окупованому півострові буде розвиватися приблизно, як у всій Росії - там будуть до останнього приховувати реальні масштаби епідемії.
"І при всій пандемії Росія виглядає значно гірше за Україну, і значно гірше всіх. І пов'язано це з тим, що близько мільйона китайців працювали за Уралом, і їздили на свій новий рік додому, потім повернулися. Але при цьому ніякі своєчасні карантинні заходи не були зроблені. Не варто забувати, що вся Москва перенасичена тусовщиками, які в Куршевелі і інших місцях спілкувалися між собою і отримували цей вірус. Їх чекає дуже складний період, і вважаю, що їх чекають дуже серйозні антипутінські протести в силу того, що влада нічого не робить для локалізації цієї проблеми", - уточнив Сенченко.
У Криму, як і в самій Росії, ускладнюється все ще і тим, що людям, у яких з'явилися симптоми, тлумачать, що епідемії там немає. Мовляв, це просто бронхіт. Тому за допомогою вони не звертаються. Люди похилого віку на півострові, яких там достатньо багато, схильні до найбільшого ризику померти від коронавірусу.
"Це буде мати дуже сумні наслідки, адже Крим навіть при Україні був заповідником пенсіонерів - туди масово вивозили військових пенсіонерів. І там кількість людей пенсійного віку набагато вища, ніж в інших регіонах України. А після 2014 року туди масово стали заїжджати російські пенсіонери - на курсовій різниці їм стало вигідно купувати нерухомість. І вони, коли виходили на пенсію, купували там квартири і дачі", - сказав один з ініціаторів проекту Free Crimea і політтехнолог Тарас Березовець.
До того ж окупаційна влада абсолютно не запаслася масками і антисептиками.
"Там вже почалися перебої з продуктами. Люди потихеньку скуповували крупу, консерви. І ніяких протиепідемічних заходів там немає. Як розповідають мої друзі, люди в масках там взагалі не ходять. І на тлі того, що там вже є заражені, буде величезний спалах коронавірусу", - уточнив Березовець.
Як повідомляв "Апостроф", незважаючи на пандемію коронавірусу, через яку в Україні скасували рух поїздів, в анексованому Росією Криму залізничне сполучення працює в звичайному режимі.