RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Винна Росія: США виходять з важливого договору, підписаного після "холодної війни"

Сполучені Штати мають намір вийти з договору про відкрите небо, який дозволяє вільні польоти неозброєних розвідувальних літальних апаратів в повітряному просторі країн-підписантів.

Про це повідомляє New York Times з посиланням на високопоставлених представників адміністрації США.

За інформацією видання, у п'ятницю, 22 травня, США повідомлять Росії про вихід з даного договору.

Пізніше влада США офіційно зробили заяву про намір вийти з договору, звинувативши Росію в його порушенні.

Серед звинувачень на адресу РФ, що стосуються даного договору - обмеження польотів над Калінінградською областю, заборона польотів в 10 км від "кордонів" невизнаних Абхазії та Південної Осетії, зловживання договором для збору даних про критичну інфраструктуру США.

Вихід Сполучених Штатів з цієї угоди може означати, що президент США Дональд Трамп не має наміру продовжувати основний Договір між РФ та США про заходи щодо подальшого скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3), дія якого закінчується в 2021 році.

Договір про відкрите небо був підписаний в 1992 році представниками 23 країн-членів Організації з безпеки та співпраці у Європі. Документ став одним із заходів по зміцненню довіри в Європі після холодної війни. Він діє з 2002 року та дозволяє країнам-учасницям відкрито збирати інформацію про збройні сили та заходи один одного. Кількість учасників договору за період після його підписання збільшилася до 34.

Як повідомляв "Апостроф", у серпні 2019 року США офіційно вийшли з російсько-американського Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), який колись ознаменував собою завершення "холодної війни".

Також раніше президент РФ Володимир Путін зухвало висловився про "смерть" ракетного договору з США.