RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

США виводять 12 тис. військових з Німеччини: що це значить і чим загрожує - Bloomberg

США оголосили про плани вивести близько 12 тисяч військовослужбовців з Німеччини. За словами міністра оборони країни Марка Еспера, це буде сприяти зміцненню НАТО і стримуванню Росії, але президент Штатів Дональд Трамп дав зрозуміти, що в основному це покарання Німеччини.

Про це пише Bloomberg.

Що сказав з цього приводу Трамп

Еспер уточнив, що близько 5600 військовослужбовців будуть передислоковані в інші країни Європи, включаючи Італію та Бельгію, а 6400 повернуться в США. За його словами, цей крок принесе Штатам стратегічні вигоди.

Разом з тим, Дональд Трамп з цього приводу висловився досить різко.

"Вони використовували нас протягом багатьох років. Ми більше не хочемо бути лохами", - заявив глава Білого дому, який раніше часто скаржився на недостатність витрат Німеччини на оборону.

Трамп давно заявив, що Німеччина та інші партнери в Організації Північноатлантичного договору повинні нарощувати зусилля для досягнення мети альянсу, щоб всі члени витратили не менше 2% валового внутрішнього продукту на оборону.

Куди спрямують виведених з Німеччини військових

Представник США заявив, що процес, в результаті якого в Німеччині залишиться близько 24 тисяч американських військових, можливо, займе роки.

"Різні штаб-квартири Сполучених Штатів будуть об'єднані в Європі, за межами Німеччини, в тому числі в деяких випадках в тих же місцях, що і їхні колеги з НАТО в Бельгії та Італії", - уточнив Еспер.

Інші сили будуть робити "безперервну ротацію" в Чорноморському регіоні.

Що думають з цього приводу політики

Генерал Тод Уолтерс, командувач американськими силами в Європі і верховний головнокомандувач НАТО, заявив, що штаб-квартира Африканського командування США в Штутгарті, Німеччина, спочатку була запланована як операція, яка в будь-який момент може переміститися в інше місце. Там базується близько 1500 людей.

Політики по обидва боки Атлантики піддали критиці цей крок.

"Ми дуже шкодуємо про рішення уряду США. На жаль, це впливає на німецько-американські відносини. Військова вигода не очевидна. У довгостроковій перспективі це навіть послаблює НАТО і самі Сполучені Штати", - сказав Маркус Седер, прем'єр-міністр Баварії і один з провідних претендентів на пост Ангели Меркель в якості канцлера Німеччини.

Сенатор-республіканець від штату Юта Мітт Ромні, який часто стикався з Трампом, заявив що цей крок - "серйозна помилка" і "ляпас другу та союзнику, коли ми повинні замість цього зблизитися в нашій взаємній прихильності стримувати російську і китайську агресію".

Як оцінює виведення військових з Німеччини Марк Еспер

Міністр оборони США не заперечує політичні мотиви Трампа, однак в той самий час згоден, що Німеччина, будучи найбагатшою країною Європи, могла б собі дозволити витрачати більше 2% від запланованого ВВП на оборонні витрати, встановлені НАТО.

"Німеччина може і повинна платити більше за свій захист", - зазначив Еспер.

Як відреагували в НАТО

Європейські союзники, включаючи канцлера Німеччини Ангелу Меркель, були збентежені рішенням Трампа про виведення військ без попередніх консультацій.

Однак заступник голови Об'єднаного комітету начальників штабів генерал ВПС Джон Хайт запевнив, що в ході виведення військ будуть проводитися консультації.

"США провели тісні консультації з усіма союзниками по НАТО напередодні сьогоднішнього оголошення. Мир і безпека в Європі важливі для безпеки і процвітання Північної Америки, і, оскільки ми стикаємося з більш непередбачуваним світом, ми стаємо сильнішими і безпечніше, коли ми разом", - сказано в заяві альянсу.

У свою чергу Еспер назвав цю подію "одним з переломних моментів в історії НАТО".

"Я впевнений, що альянс стане кращим і сильнішим", - заявив він.

Як повідомляв "Апостроф", США схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Марк VI, а також необхідного супутнього обладнання до них на загальну суму 600 млн доларів.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ Тема: США
Теги: