RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Які країни можуть першими отримати вакцину від коронавірусу - прогноз Bloomberg

Багаті країни вже замовили понад мільярд доз коронавірусних вакцин, що викликає побоювання, що решта світу буде стояти за ними в черзі.

Про це пише Bloomberg.

Серед останніх подібних угод - замовлення США і Великої Британії на поставки від Sanofi і партнера GlaxoSmithKline Plc, а також ще один договір між Японією і Pfizer Inc. Європейський союз також виявляв завзяття в отриманні вакцин задовго до того, як стане відомо чи будуть вони взагалі працювати.

Хоча міжнародні групи і ряд країн обіцяють зробити вакцини доступними для всіх, попит на них у світі, де проживає близько 7,8 мільярда осіб, буде неймовірним.

Небезпека того, що багатші країни будуть монополізувати поставки, як це було в 2009 році в період пандемії свинячого грипу, викликає стурбованість серед бідних країн.

За даними лондонської аналітичної компанії Airfinity, США, Велика Британія, Європейський союз і Японія на сьогоднішній день отримали близько 1,3 мільярда доз потенційних щеплень проти Covid. Отримання додаткових поставок і здійснення незавершених угод додадуть цій сумі понад 1,5 мільярда доз.

"Навіть якщо у вас дуже оптимістична оцінка наукового прогресу, вакцин для всього світу все ще недостатньо", - говорить Расмус Бех Хансен, генеральний директор Airfinity.

Також, за його словами, важливо враховувати, що більшість вакцин передбачатимуть введення двох доз.

Лідери серед розробників вакцин проти коронавируса, такі як Оксфордський університет і партнер AstraZeneca Plc, вже перебувають на завершальному етапі досліджень, що вселяє надію на те, що зброя для боротьби з Covid скоро буде доступною.

Однак їм необхідно буде довести, що їх препарати ефективні, отримати схвалення і збільшити виробництво. За прогнозами Airfinity, світові поставки можуть не досягти 1 мільярда доз до першого кварталу 2022 року.

Раніше "Апостроф" розбирався, чи зуміє Україна отримати вакцину однією з перших, як це буде і чи є підстави сподіватися на власні розробки і вітчизняних вчених.