RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Велика Британія дала сигнал Кремлю: експерти пояснили інцидент з есмінцем Defender біля кримського берега

Нещодавнім інцидентом з есмінцем у Чорному морі,Велика Британія дала чіткий сигнал Росії, що її домінування в Чорному морі може бути поставлене під сумнів.

Про це в коментарі “Апострофу” заявив глава Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, через декілька днів після підписання меморандуму між Україною і Великою Британією в Чорному морі стався інцидент з есмінцем HMS Defender, який проходив в територіальних водах України у бік Грузії. Коли корабель проходив повз окупованого Криму, російське окупаційне командування вирішило, що британці нібито порушили "державний кордон" РФ. Як стверджують окупанти, вони обстріляли британський есмінець, а також скинули біля нього кілька бомб. Міністерство оборони Великої Британії спростувало цю інформацію та заявило, що стрільби по їхньому кораблю не було.

"Велика Британія - морська держава, у якій інтереси практично по всьому світу. Ми бачимо, що останнім часом британці стали активніше діяти в Середземноморському і Чорному морях. У Криму британські ВМС провели успішний маневр: підійшли впритул до півострова, промацали реакцію росіян і пішли далі. З точки зору міжнародного права, дії командування есмінця було легальними: вони йшли територіальними водами України на підставі офіційного запрошення Києва. Кремлю подали чіткий сигнал, що їх домінування в Чорному морі може бути поставлене під сумнів, якщо Лондон над цим почне цілеспрямовано працювати", - каже Олександр Мусієнко.

Для України важливо, що британці не побоялися зайняти принципову позицію, на відміну від інших країн ЄС. Наприклад, Німеччина і Франція формально виступають на стороні Києва і зберігають санкції проти РФ, однак категорично відмовляють Україні в питанні постачання зброї.

"Немає підстав пов'язувати підписання меморандуму і інцидент з есмінцем Defender. Тут важливий політичний контекст. Великобританія тепер не в ЄС. Лондону необхідно було позначити свою позицію. Ось вони її і позначили. Згідно з їхньою логікою, в Кремлі можуть скільки завгодно називати Крим і територіальні води біля нього "російськими", але британський флот їх такими не вважає. Росіяни опинилися в ситуації "хочеться і колеться". Хочеться показати, хто в домі господар, але не хочеться нарватися на жорстку відповідь", - каже "Апострофу" експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Детальніше читайте в нашому матеріалі: God Save the Queen: що дасть Україні союз з Велико­британією.