RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Розмова на трьох: лідери Франції та Німеччини поспілкувалися з Путіним, подробиці

У суботу, 28 травня, відбулася телефонна розмова президента РФ Володимира Путіна з президентом Франції Еммануелем Макроном та федеральним канцлером ФРН Олафом Шольцем. Лідери ЄС закликали російського диктатора до негайного перемир'я та виведення військ з України.

Як повідомили в прес-службі Кремля, одним із питань, що обговорювалися, було зняття санкцій.

Російський лідер обґрунтував необхідність зняття санкційних обмежень через проблеми в галузі глобальної продовольчої безпеки.

"Путін аргументовано і на основі конкретних даних роз'яснив реальні причини труднощів з поставками продовольства, які стали наслідком помилкової економічної та фінансової політики західних країн, а також введених ними антиросійських санкцій. Зі свого боку, Росія готова сприяти знаходженню варіантів для безперешкодного експорту зернових, включаючи вивезення українського зерна з чорноморських портів.Знизити напруженість на світовому продовольчому ринку дозволить і нарощування постачань російських добрив та сільгосппродукції, що, зрозуміло, вимагатиме зняття відповідних санкційних обмежень", - доповіли у Кремлі.

У свою чергу федеральний уряд Німеччини інформує , що розмову ініціювали Шольц і Макрон. Він тривав 80 хвилин.

"Канцлер і президент Франції закликали до негайного перемир'я та виведення російських військ. Вони закликали президента Росії піти на серйозні прямі переговори з президентом України та знайти дипломатичне вирішення конфлікту", - йдеться у повідомленні.

Німецька сторона також повідомляє, що Шольц та Макрон говорили з Путіним про напружену ситуацію у сфері глобальної продовольчої безпеки. Російський лідер нібито пообіцяв сприяти розблокуванню експорту зерна з України за сприяння ООН.

"Президент Путін запевнив, що хоче дозволити експорт зерна з України, особливо по морю. Президент Путін пообіцяв, що відкриття мінного пояса, закладеного для захисту українських портів, з метою дозволити експорт зерна морським транспортом, не використовуватиметься Росією для наступальних дій. Канцлер, президент Макрон і президент Путін погодилися з центральною роллю Організації Об'єднаних Націй у досягненні та реалізації угоди з цього питання", - зазначає федеральний уряд.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Франція вирішила загальну допомогу Україні до 2 млрд доларів замість раніше запланованих 1,7 млрд, тобто надасть на 300 млн доларів більше.

Канцлер ФРН Олаф Шольц також підтримав курс свого уряду з постачання озброєння Україні. Політик вважає, що російському президенту Володимиру Путіну не має "зійти з рук" розв'язана ним війна.