RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Адекватна відповідь "осі зла": у чому значимість візиту Ненсі Пелосі до Тайваню

2 серпня спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі прилетіла в Тайвань, що стало знаковою подією світового масштабу. Зараз формується нова геополітична реальність, яка розпочалась повномасштабною російсько-українською війною, а продовжується протистоянням Китаю і США.

"Апостроф" з'ясовував, чому візит Пелосі важливий для світової демократії.

Китай, як і країна-терорист Росія, традиційно використовували політику шантажу, тому, наприклад, за часів Обами візит такої високопоставленої особи з Вашингтону в Тайвань не можна було уявити, а от за Трампа відносини між Піднебесною та США погіршились через введення мита на китайські товари й низки інших причин.

"Відбувається переформатування геополітики, яке почалось війною в Україні. Тепер Китай спробував "взяти на слабо" США. Не вийшло. І те, що зробила Пелосі – дуже адекватна відповідь "осі зла", яка хоче об'єднатись у боротьбі проти демократій - Китай, Росія, Іран, КНДР, Сирія і так далі. Тобто їм вказали на те, що звертати увагу на їхні якісь "хотілки" не будуть, і авторитарні режими не можуть диктувати щось демократіям", - пояснив "Апострофу" політолог Віталій Бали.

Водночас, на думку голови Української асоціації американістики Макара Тарана, тепер Китай активніше гратиме "російською картою".

"Візит Пелосі є свідченням того, що починається період інтенсивнішої конкуренції між Китаєм та США, де військово-стратегічний фактор гратиме більшу роль, ніж раніше. Йдеться про ключових американських військових союзників в Індо-Тихоокеанському регіоні - Південну Корею, Японію, Сингапур, Малайзію (хоча і під певним питанням), і Тайвань. Це підтверджується і складом делегації, в якій є представники комітету у закордонних справах Палати представників Конгресу", - наголосив Таран.

Разом з цим варто зазначити, що, попри конкуренцію, Китай не хоче потрапити під американські санкції через підтримку Кремля у повномасштабній російсько-українській війні. США зі свого боку зробили візит Пелосі напів офіційним, щоб він не говорив про де-факто визнання незалежності Тайваню.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Сі та Ненсі: чим закінчиться тайванська вистава