RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Загадка "негрито": на Тайвані знайшли останки карликового народу, що вимер

Стародавня тайванська легенда про невисоких і темношкірих людей, які жили у віддалених горах і раптово зникли, була підтверджена після відкриття останків жінки "негріто" у печері віком понад 6000 років.

Про це повідомили в DailyMail.

Аналіз ДНК черепа жінки показує, що він схожий на африканські зразки, а його риси черепа нагадують представників негріто з Філіппін і Південної Африки, які всі добре відомі своїм низьким зростом і маленьким розміром тіла. Археологи також знайшли стегнові кістки жінки, і вони припускають, що вона мала зріст близько 137 сантиметрів.

Читайте також: У Перу знайшли стародавній дитячий некрополь – у всіх було вирізане серце: фото

Яке походження має загадковий народ Тайваню

Досі невідомо, що сталося з цією стародавньою групою людей на Тайвані, але дослідники припускають, що прибуття австронезійських народів могло призвести до занепаду та зникнення негріто на Тайвані.

"Термін "негріто" — маленька чорна людина — це іспанське зменшувальне слово від "негр", яке вперше використали іспанські місіонери 16-го століття для опису мисливців-збирачів на Філіппінах. Оскільки групи негріто характеризуються своїм низьким зростом, темною шкірою та кучерявим волоссям, усі групи подібного фенотипу в сусідньому регіоні, включаючи мані (Maniq) у південному Таїланді, групи семангів на півострові Малайзія та андаманці на Андаманських островах часто позначаються разом як "негрітос"", — йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі World Archaeology.

На Тайвані існує 16 відомих австронезійських груп, і всі, крім однієї, мають схожі легенди про народ негріто. Легенди про них у Тайвані були зібрані протягом трьох основних культурних періодів: китайської династії Цин з 1683 по 1895 роки, періоду правління Японії з 1895 по 1945 роки, а потім епохи після 1945 року.

Кілька документів династії Квін згадують про існування на острові "маленьких і темношкірих людей", зазначаючи, що вони розмовляли іншою мовою і одружувалися лише між собою.

Під час японського періоду вчені збирали та інтерпретували казки про людей негріто шляхом польових досліджень серед австронезійських племен - загалом було зібрано 25 цих легенд на Тайвані. Після 1945 року ця тема привернула більше уваги, і завдяки лінгвістичним та етнологічним польовим дослідженням кількість зібраних оповідань зросла до 258.

Австронезійські групи, однак, розійшлися в думках щодо негріто. Деякі з корінних племен вважали їх своїми предками, тоді як інші бачили в них "прибульців і ворогів". Одне плем’я, сайсіят, стверджує, що вони навчилися медицині, співам, танцям та іншим ритуалам від того, кого вони називали Тааї.

Понад 1000 років тому плем'я Сайсіят убило, як вони вважають, останнє село негріто в битві за жінок, і плем'я все ще відчуває провину за дії своїх предків. Сайсіят спровокувало бій, загнавши в кут стільки людей на мосту, що все плем’я потонуло, коли воїни перекинули його у швидку гірську річку Чу Фунг-лу.

Де знайшли рештки жінки народу негріто

Останки жінки були знайдені похованими в одній з найбільших печер Сяома, яка розташована на східному узбережжі острова. Також у шарах бруду були відкладення неолітичної кераміки та знахідки залізного віку, які датуються між 2000 та 6200 роками тому.

Положення останків жінки свідчить про те, що вона була покладена навпочіпки, що відповідає іншим методам поховання мисливців-збирачів у південному Китаї та Південно-Східній Азії від пізнього палеоліту (50 000 до 12 000 років тому) до мезоліту (10 000 до 20 000 років тому).

Археологи визначали стать по черепу, оскільки таз був недоступний для аналізу.

"Індивідуум був визнаний жінкою через граціальний череп, невеликі соскоподібні відростки, гладку потиличну область прикріплення м’язів, перпендикулярну та піднесену лобову кістку та гладкий контур основи нижньої щелепи", – йдеться в дослідженні.

Вважається, що народ негріто прив’язаний до "першого шару" анатомічно сучасних людей, які виявляють більшу схожість з африканцями, ніж сучасні євразійці, які представляють "другий шар".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Греції розкопали статую молодого Геракла.