RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

США підтримали створення "гібридного трибуналу" проти РФ: у чому його суть

У Державному департаменті США підтримали створення так званого "гібридного трибуналу" для розслідування злочинів агресії Росії.

Про це заявила посол із питань глобального кримінального правосуддя Держдепу США Бет Ван Скаак, пише "Голос Америки".

Скаак зазначила, що на розгляді було багато різних моделей трибуналів. За її словами, проаналізувавши всі "за" та "проти", США вирішили, що найкраще притягти агресора до відповідальності за допомогою міжнародного суду в рамках судової системи України.

Читайте також: Шансів викрутитися немає: стали відомі деталі створення спецтрибуналу для Росії

Такий трибунал включатиме "предметну юрисдикцію щодо міжнародних злочинів, залучення міжнародного персоналу, можливо, шляхом інтеграції професіоналів, суддів, прокурорів, розслідувачів, адвокатів або шляхом надання експертної допомоги на запит України".

Скаак зазначила, що потенційно трибунал може бути десь у Європі, принаймні під час війни.

"Це надалі зміцнить європейську орієнтацію України, міжнародну легітимність такого інституту і матиме важливе значення для неї, а також сприятиме наданню допомоги сильними державами, яким надано розслідування злочинів агресії", - сказала вона.

Представник Держдепу додала, що такий суд не вимагатиме резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо створення нової незалежної міжнародної інституції, для становлення якої потрібний час та ресурси.

"Такий гібридний суд також демонструватиме лідерство України у забезпеченні відповідальності за злочин агресії повністю у рамках національної юридичної системи", - повідомила чиновниця.

Відомо, що на міжнародному рівні не всі підтримують створення такого трибуналу для розслідування злочинів РФ.

"Не думаю, що поки що вдалося досягти остаточного консенсусу. Існують дві моделі, які розглядаються: це ця модель - український трибунал, який матиме міжнародний характер і матиме багато міжнародної підтримки, та інший варіант, який може створити Генасамблея ООН.

Влада України розглядає обидва варіанти. Висловлювалась перевага більш відокремленої міжнародної інституції, але є побоювання, що, можливо, не вдасться зібрати необхідні голоси в Генасамблеї для створення подібної інституції", - пояснила Скаак.

Раніше ми писали, що Путін потрапив до суду за злочини проти дітей.

Вас може зацікавити:

Світ отримав сигнал: генпрокурор України про ордер на арешт Путіна

Путін піде під трибунал: Міжнародний суд видав ордер на арешт

Спецтрибунал для Путіна: ЄС оприлюднив заяву глав