RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

Всі новини

У WSJ дізналися подробиці операції з підриву «Північного потоку»

Президент України Володимир Зеленський начебто санкціонував операцію з підриву "Північного потоку", але потім безуспішно намагався її зупинити.

Про це йдеться у статті видання The Wall Street Journal.

У травні 2022 року кілька українських топ-військовців і бізнесменів зібралися на зустріч, де було обговорено ідею знищити "Північний потік". Начебто досягли згоди, що бізнесмени профінансують проект і допоможуть з його реалізацією, оскільки армія не мала необхідних коштів.

Для здійснення операції потрібно було 300 тисяч доларів. Для цього використали орендовану яхту "Андромеда" з екіпажем з шести осіб, серед яких були підготовлені цивільні водолази. Присутність жінки серед водолазів, за даними джерел, створювала враження, що це була група друзів на прогулянковому круїзі.

"Я завжди сміюся, коли читаю про якусь грандіозну операцію з спецслужбами, підводними човнами і супутниками. Все це почалося з ночі пиятики і рішучості групи людей, які ризикували своїм життям заради країни", — сказав один з офіцерів, що брав участь в операції.

Спочатку Зеленський, за словами кількох джерел і залученого офіцера, усно схвалив план. Однак, коли ЦРУ дізналося про операцію і звернулося до президента з проханням про її припинення, він наказав зупинити її. Проте головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вирішив продовжити операцію, залучивши найкращих офіцерів спецоперацій, таких як Роман Червінський.

Залужний повідомив Зеленському, що диверсійна група, після відправки, перебувала без зв'язку з зовнішнім світом, і будь-який контакт з нею міг скомпрометувати операцію.

Спочатку команда розглянула складніший план підриву трубопроводу, але відмовилася від нього через високу вартість і складність. Замість цього обрали невеликий вітрильник з командою з шести осіб. Один з членів екіпажу був досвідченим шкіпером, а решта — глибоководними водолазами. Шкіпер взяв короткострокову відпустку зі свого фронтового підрозділу, а його командир не знав про операцію.

Оснащений лише водолазним спорядженням, супутниковою навігацією і картами морського дна екіпаж вирушив у шлях. За даними німецьких розслідувачів, водолази працювали в темряві крижаної води з потужною вибухівкою, що була під’єднана до таймерів.

Погодні умови змусили екіпаж зупинитися в шведському порту Сандхамн, де один з водолазів випадково впустив вибуховий пристрій. Хоча погода спочатку змусила екіпаж обговорити можливість припинення операції, буря вщухла. Свідки з інших яхт зазначили, що "Андромеда" була єдиним судном, на мачті якого майорів маленький український прапор.

WSJ спілкувався з чотирма українськими високопосадовцями з оборонних і безпекових структур, які або брали участь у плануванні, або були обізнані про операцію. Всі вони підтвердили, що трубопроводи були законною ціллю в оборонній війні України проти Росії.

Німецьке розслідування не виявило прямого зв’язку між президентом Зеленським і таємною операцією.

Залужний, який тепер є послом України у Великій Британії, у своєму текстовому повідомленні заявив, що нічого не знає про таку операцію, і будь-які припущення про протилежне є "простою провокацією". Він також зазначив, що Збройні сили України не уповноважені проводити закордонні місії, тому він не брав участі.

Як повідомляв "Апостроф", Німеччина видала ордер на арешт українського інструктора з дайвінгу Володимира С., підозрюваного у причетності до підриву газопроводу "Північний потік"