RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

США можуть використовувати ядерну зброю у відповідь на кібератаки – NYT

Нова ядерна стратегія США (Nuclear Posture Review, "Огляд ядерної ситуації"), яку Пентагон представить на підпис президенту Дональду Трампу, допускає використання ядерної зброї у відповідь на неядерні атаки проти американської інфраструктури, включаючи кібератаки.

Про це пише видання New York Times з посиланням на чинних і колишніх чиновників.

Відзначається, що протягом десятиліть президенти США мали право нанести ядерний удар першими лише при дуже обмежених обставинах, наприклад, після застосування біологічної зброї проти Сполучених Штатів. Однак новий документ розширює дане право і на відповідь після атаки на енергосистему або комунікації країни, які найбільш уразливі перед кіберзброєю.

Троє чинних і колишніх високопоставлених урядових чиновників заявили, що великі кібератаки проти США і її інтереси будуть включені в види іноземної агресії, які можуть виправдати ядерний відповідь. Однак вони додали, що будуть інші, більш традиційні варіанти відплати. Посадові особи говорили на умовах анонімності, оскільки вони не уповноважені обговорювати предмет бесіди.

Зокрема, в ново ядерної ї стратегії США вказується, що ядерна зброя може бути застосована у відповідь на "інфраструктуру і населення США і союзників, ядерні сили США, командні пункти та системи оповіщення про напад".

Головними суперниками США в документі називаються Росія, Китай, Північна Корея та Іран.

Також вказується, що Росія розмістила шкідливе програмне забезпечення під назвою "Чорна енергія" в американські енергосистеми, але ніколи не намагалася влаштувати масштабне відключення електрики. Також російські субмарини підходять до оптоволоконних кабелів, які з'єднують континенти, але не обривають їх.

Як повідомляв "Апостроф", в "Огляді ядерної ситуації" йдеться про розробку Росією нової підводної ядерної зброї.