RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Будуть дотискати: стало відомо, як демократи вчинять зі стіною Трампа

Противники президента Дональда Трампа в США будуть продовжувати боротися з ним, не даючи йому реалізувати свою ідею про стіну на кордоні з Мексикою, оскільки його позиції в цьому конфлікті не надто сильні.

Про це "Апострофу" розповів експерт-американист Сергій Галака.

"Трамп не пішов на проголошення надзвичайного стану, як очікували. Мабуть, дослухався до своїх радників та юристів. Адже це призвело б до прямого конфлікту: демократи погрожували подати в суди та заблокувати рішення Трампа. А вагомих підстав для надзвичайного стану – як, скажімо, великий військовий конфлікт чи масштабний теракт – не було. І Трамп поки що відступив", - говорить експерт.

За його словами, в поточній ситуації Демократична партія США набирає очки, оскільки так званий шатдаун має великий негативний вплив на настрої в країні.

"Тепер ситуація знову зависає, ведеться позиційна боротьба… Демократи набирають бали, бо нікому не подобається, що [через шатдаун] 800 тис. людей сидять без зарплат, а половина з них – і не працюють, тобто потім не отримають ніяких грошей. І в довготерміновому плані, думаю, це Трампу невигідно. Тому він намагатиметься маневрувати, щось пропонувати", - зазначає Галака.

Експерт вважає, що Трамп уже показав свою слабкість, і демократи будуть його дотискати. У той же час, прогнозувати ситуацію складно.

"Трамп уже пішов на – поки що формальні – поступки, відмовившись від ідеї бетонної стіни. І демократи вже відчули, що тут його позиції слабкі, і будуть дотискати. Зараз складно сказати, чим це завершиться. Демократи пропонували асигнування 1,7 млрд дол. на, як вони це назвали, "заходи безпеки на кордоні". Але Трампу важливо продемонструвати, що він виконує свої передвиборчі обіцянки – тобто побудувати стіну чи бар’єр. Він працює на своє електоральне ядро, фактично розпочинаючи передвиборчу кампанію 2020 року", - підкреслює американист.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Стіна імені Трампа: США на порозі нової кризи.