RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Стрілянина по людях і "пекло" біля Білого дому: поліція жорстко придушує масові протести в США, відео

У США не вщухають масові протести через вбивство поліцією афроамериканця Джорджа Флойда, правоохоронці жорстко придушують хвилювання.

Про це свідчать дані, оприлюднені в мережі.

Влада Міннеаполіса вивела на вулиці військову техніку, людей силоміць заганяють по домівках. По тим, хто не погоджується на це добровільно, стріляють гумовими кулями.

У Вашингтоні демонстранти влаштували пожежу поряд з Білим домом - вони розпалили велике багаття, в яке кинули прапор своєї країни, дорожні знаки, пляшки і кущі. Незабаром поліція відтіснила протестувальників і загасила пожежу.

Всього для реагування на заворушення в 15 штатах США і окрузі Колумбія були задіяні 5 тис. військовослужбовців. Ще 2 тис. людей готові направити на боротьбу з протестами додатково, якщо це буде необхідно.

Комендантська година введена більш ніж у 25 великих містах по всій країні, включаючи Атланту, Денвер, Лос-Анджелес, Міннеаполіс, Сан-Франциско, Сіетл, Чикаго, Філадельфію, Піттсбург, Солт-Лейк-Сіті, Нешвілл, Портленд, Цинциннаті, Мілуокі та інші.

Реакція Трампа

Президент США Дональд Трамп жорстко відреагував на події, поклавши відповідальність за заворушення в Міннеаполісі на "радикальних лівих анархістів". Він запевнив, що рух "Антифа" визнають терористичною організацією.

"Вітаю нашу Національну гвардію з добре виконаною роботою, яку вони виконали відразу ж після прибуття в Міннеаполіс, штат Міннесота, минулої ночі. Очолювані "Антифа" анархісти були швидко затримані. Мер повинен був це зробити ще в першу ніч, і не було б ніяких проблем!" - сказав Трамп.

Що відомо про рух "Антифа"

Міжнародний рух "Антифа" (від антифашизм) об'єднує ліві і ліворадикальні партії, громадські організації, автономні групи, що борються з неонацизмом і расизмом. Рух не є однорідним, деякі групи можуть вдаватися до незаконних методів боротьби, в числі яких і насильницькі методи.

Як все почалося

Заворушення в США спалахнули після того, як 25 травня в Міннеаполісі при затриманні поліцейськими загинув афроамериканець Джордж Флойд. Білий поліцейський Дерек Шовен повалив його на асфальт обличчям вниз, сів зверху, затиснув шию ногою і утримував, поки той не помер.

Пізніше стало відомо, що у поліцейського великий послужний список з десятками скарг громадян і випадок стрілянини по підозрюваному. За деякими даними, він виявився причетним до трьох смертельних випадків, які сталися під час затримань афроамериканців.

Після цього на вулиці спершу Міннеаполіса, а потім і інших міст США вийшли демонстранти, виступаючи проти насильства з боку поліції. В останні дні на великі акції протесту вийшли в шести штатах. Також незадоволені громадяни виходили на вулиці в штатах Колорадо, Джорджія, Іллінойс, Айова, Індіана, Кентуккі, Луїзіана, Массачусетс, Мічиган, Міннесота (Міннеаполіс), Невада, Північна Кароліна, Огайо, Техас, Вірджинія.

Протестний рух вже вийшов за межі США. Акції солідарності пройшли також в Берліні і Торонто.

Детальніше про те, як починалися протести в США читайте в матеріалі "Апострофа": США у вогні: масові протести і заворушення через вбивство охопили всю країну, фото і відео.