RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Археологи знайшли понад 100 стародавніх могил на острові в Атлантичному океані: фото

Понад сто поховань доколумбового періоду були знайдені в містечку Ле Абім у Гваделупі. Раніше в цій країні не вдавалося виявити так багато могил, що з'явилися до відкриття Америки європейцями.

Про це повідомляється на сайті Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції.

Відзначається, що Національний інститут превентивних археологічних досліджень Франції (INRAP) за приписом штату (DAC Guadeloupe) проводить розкопки в Абіме, на захід від Гранд-Тер, в районі Петі-Перу, перед будівництвом житлового комплексу. Безпрецедентна концентрація доколумбових поховань послужила причиною виняткового відкриття.


Причиною того, що такі знахідки вкрай рідкісні, вчені вважають два фактори. По-перше, це пошкодження доєвропейського археологічного шару Гваделупи через вирощування цукрового очерету в колоніальний період. По-друге, це висока кислотність вулканічного грунту, яка руйнує людські останки. Тому найчастіше археологи знаходять у Гваделупі наскальні малюнки та черепки.

Вчені з INRAP Франції виявили заповнені ями і ями для стовпів, свідоцтва проживання людини між XI та XIII століттями. Кілька сотень ям для стовпів належать до численних осель, близько 50 ям використовувалися для господарських потреб. У ямах виявлені фрагменти глиняного посуду, кам'яні знаряддя праці, нагрівальні камені, кістки тварин і останки молюсків.

Також з цим поселенням були пов'язані поховання. Виявлено залишки скелетів дорослих і дітей, які знайдені в різних положеннях: на спині, напівсидячи, сидячи та на боці. Руки були зігнуті над животом, ноги притиснуті до передпліччя, ліктів або грудей. На думку вчених, той факт, що кістки все ще знаходяться в цих позах, означає, що тіла були зв'язані або поміщені в мішки.

Останки будуть датовані радіовуглецем і, якщо можливо, витягнуті ДНК. Стан кісток минулих знахідок унеможливив генетичний аналіз, але величезна кількість поховань тут дає археологам підстави сподіватися, що вони зможуть з'ясувати будь-які сімейні відносини між померлими. Ями та ями для стовпів будуть проаналізовані для визначення етапів заселення та будівництва, планування і використання поселення. Дослідники також сподіваються точно визначити, чи були поховання одночасно з заселенням поселення або ж вони відбулися пізніше, після того, як житла були покинуті.

Це дослідження допоможе розширити знання про пізній неоіндіянський період. Цей період відомий економічними та культурними змінами, які відбулися приблизно в IX столітті на архіпелазі Малих Антильських островів через регіоналізацію культур, пов'язану з розосередженням груп по всьому Карибському архіпелагу.

Нагадаємо, під час розкопок в південному регіоні Сербії археологи виявили кілька фігурок з глини, що зображують бога. Вони також знайшли артефакти, які мали жіночі характеристики та виглядали як сучасний опис інопланетян.