RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Співробітник військової бази? ЗМІ назвали ймовірного винуватця витоку даних із Пентагону

Не виключено, що людина, яка злила секретні документи Пентагону, – є молодим поціновувачем мілітарної тематики, який поділився урядовими таємницями з групою малознайомих осіб, що спілкувалися у чаті на онлайн-платформі Discord під час вимушеній ізоляції у період пандемії коронавірусу.

Про це пише видання The Washington Post.

У тематичному чаті спілкувалися близько 25 осіб, половина з яких є громадянами з Європи, Азії та Південної Америки, й людина з псевдо "OG" стверджувала, що знає всі таємниці уряду, місяцями публікуючи довгі пости, які, щоправда, ніхто спочатку не читав та не сприймав серйозно.

Читайте: Витік з Пентагону: у Байдена зробили заяву про справжність документів

У публікаціях були фактично дослівні стенограми секретних розвідувальних документів, які, за словами OG, він приніс додому зі своєї роботи на "військовій базі". Деякі документи були під грифом "NOFORN", що означає дуже конфіденційну інформацію.

Там були дуже секретні звіти про місцезнаходження та пересування високопоставлених політичних лідерів, тактичні оновлення військових сил, геополітичний аналіз, розгляд спроб іноземних урядів втрутитися у вибори.

А коли йому набридло передруковувати інформацію, OG почав публікувати у чаті фотографії цих документів, серед яких були докладні схеми бойових умов в Україні, надсекретні супутникові знімки наслідків російських ракетних ударів по об'єктах інфраструктури, потенційна траєкторія ударів КНДР балістичними ядерними ракетами, які можуть досягти США. Також там були фото китайської повітряної кулі-шпигуна, яку зафіксували над США у лютому. Світлини були зроблені на рівні очей, скоріше за все, літаком-розвідником U-2, разом зі схемою повітряної кулі та прикріпленої до неї технології спостереження.

Читайте: У США вирішили збити китайську кулю-шпигуна: що відомо

У The Washington Post повідомили, отримали інформацію від двох учасників чату, одному із яких менше 18-ти років. За їхніми словами, вони знають справжнє ім'я людини, яка приховується під ніком "OG", його адресу та місце роботи, однак не назвали ці дані, оскільки розпочате розслідування.

Один зі співрозмовників зазначив, що був здивований здатністю OG, якому близько 20 років, прогнозувати події до того, як про них повідомлять у ЗМІ.

Водночас співрозмовник впевнений, що OG не був ворожим до уряду США, але не довіряв йому, вважаючи, що правоохоронні та розвідувальні органи, приховуючи від громадян важливу інформацію, пригнічують їх.

Але згодом наприкінці лютого інший користувач-підліток почав публікувати ці ж секретні документи на іншому сервері Discord, але влада США ще місяць не звертала уваги на витік інформації.

Тим часом в середині березня OG припинив ділитися зображеннями, а з початку квітня секретні документи з оцінкою війни в Україні були опубліковані в російських телеграм-каналах та у Твіттері.

Наступного дня, як стало відомо про витік документів, OG зайшов у чат знервованим та розгубленим, попросивши учасників спільноти видаляти будь-яку інформацію, яка може його стосуватися.

Нагадаємо, що у мережу злили нову порцію секретних документів США.

  • Вас може зацікавити:

Не тільки страх: яку реакцію викликав у Росії витік документів про контрнаступ ЗСУ

Витік секретних документів США: Україні довелося змінити військові плани

Вкид чи правда? Хто "злив" документи про контрнаступ України