RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Сі Цзіньпін провів онлайн-саміт з нагоди 30-річчя дипвідносин між КНР та п'ятьма країнами Центральної Азії.

Голова КНР Сі Цзіньпін у вівторок, 25 січня, за допомогою відеозв'язку з Пекіна провів онлайн-саміт, присвячений 30-річчю встановлення дипломатичних відносин між Китаєм і п'ятьма країнами Центральної Азії. У заході взяли участь президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садир Жапаров, президент Таджикистану Емомалі Рахмон, президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов та президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв.

Про це повідомляє МЗС Китаю.

Сі Цзіньпін зазначив, що 30 років тому Китай одним із перших встановив дипломатичні відносини з країнами Центральної Азії, відкривши ворота для двосторонніх зв'язків та співпраці. За його словами, протягом 30 років сторони слідують тенденціям часу, зміцнюють взаємну довіру і підтримують дружні відносини між народами, повністю вирішили прикордонні питання, що склалися історично, тим самим вийшовши на новий шлях розвитку добросусідської дружби і взаємовигідного співробітництва і створивши приклад побудови міжнародних відносин нового типу; об'єднують зусилля та разом планують співпрацю, досягаючи при спільному будівництві ініціативи "Пояс та шлях" плідних результатів у Центральній Азії; ділять радість і горе, разом прагнуть до благополуччя, підтримують один одного у скрутну хвилину, твердо захищаючи спільні інтереси у сфері безпеки, а також мир та стабільність у регіоні; зберігають взаєморозуміння та близькі відносини, підтримують взаємну узгодженість і зміцнюють взаємодію, склавши зворушливу симфонію про спільну долю та спорідненість душ народів Китаю та країн Центральної Азії; у всьому допомагають один одному, стійко відстоюють справедливість, рішуче підтримують один одного в питаннях, що стосуються основних інтересів кожної із сторін, тим самим захищаючи свої законні права та стратегічні інтереси.

Сі Цзіньпін наголосив, що ключами до успішної співпраці між Китаєм та п'ятьма країнами Центральної Азії є взаємна повага, добросусідство та дружба, взаємодопомога та взаємна вигода. Ці чотири принципи є не лише накопиченим при співпраці дорогоцінним досвідом та спільним надбанням, а й політичними гарантіями сталого та довгострокового розвитку відносин Китаю з країнами Центральної Азії, а також джерелом сили для нарощування дружніх зв'язків, резюмував Сі Цзіньпін.

Глави п'яти держав заявили, що з нетерпінням чекають на можливість відвідати церемонію відкриття зимових Олімпійських ігор у Пекіні, яка відбудеться наступного тижня. Вони висловили впевненість, що Китай подолає труднощі, спричинені пандемією COVID-19, успішно проведе зимові Олімпійські ігри відповідно до графіку, надавши світові більшої впевненості та надії. Президенти п'яти країн Центральної Азії побажали китайській стороні успішного проведення зимових Олімпійських ігор і привітали китайський народ із наближенням свята Весни, або Новим роком за місячним календарем.

Як раніше повідомляв "Апостроф", член Держради КНР, міністр закордонних справ Ван І у вівторок, 11 січня, провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.