RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Через війну Росія відійшла на другий план: як Китай думає перезавантажити зовнішню політику

Китай планує радикально змінити зовнішню та економічну політику з метою зблизитися із західними країнами, зокрема Європою, і віддалитися від Росії, оскільки Пекін не вірить у перемогу росіян у повномасштабній війні проти України.

Про це написали у Financial Times, посилаючись на китайських офіційних осіб і власні джерела в уряді.

Дипломатичне перезавантаження Китаю розпочалося з переоцінки переваг тісних відносин з країною-агресоркою Росією. Пекін усвідомлює, що російські окупанти не мають шансу перемогти у війні, унаслідок чого їхня держава перетвориться на другорядну, значно ослаблену в економічній і дипломатичній сферах.

Читайте також: Медведєв у Китаї та майбутнє китайсько-російських відносин

Попри всі публічні заяви Китаю про двосторонню дружбу з РФ, китайські офіційні особи у приватних розмовах свідчать про недовіру до російського диктатора Путіна.

Варто зауважити, що КНР не знала і не передбачала повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Так, за останні 9 місяців, п'ять китайських високопосадовців у різних час розповіли журналістам Financial Times про те, що Москва не інформувала Пекін про свої наміри.

Водночас, за словами одного китайського чиновника, 4 лютого Путін у розмові з главою КНР Сі Сі Цзіньпінем лиш сказав: "Росія не виключає вжиття будь-яких можливих заходів у разі виникнення загрози безпеці". Але це в Китаї сприняли як сигнал про обмежене військове втручання.

Одне з переконливих свідчень того, що Китай був непоінформований про повномасштабне вторгнення, це зниження у посаді на дві "сходинки" заступника міністра закордонних справ, головного експерта з РФ Ле Юйчена, якого вважали основним кандидатом на пост глави МЗС. Його звинуватили саме в тому, що китайська влада не дізналася про російські плани війни.

У зв'язку з цим та низкою інших факторів зовнішньополітична й економічна стратегія Китаю спрямована на вихід з ізоляції та зменшенні інтенсивності зближення Європи із США. Тепер Пекін намагається переконати європейських політиків, що Китай використає тісні відносини з Росією задля стримання останньої від використання ядерної зброї.

До того ж Китай прагне позиціонувати себе і як потенційного миротворця, і як країну, що готова допомогти відновити повоєнну Україну.

Свою стратегію Пекін уже успішно реалізовує: у листопаді до столиці Китаю завітав канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Євроради Шарль Мішель, надалі очікуються візити президента Франції Еммануеля Макрона і прем'єр-міністра Італії Джорджії Мелоні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що генсек ЦК Комуністичної партії Китаю Сі Цзіньпін заявив готовність до відкритого діалогу із Заходом.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітКитай Тема: Внешняя политика
Теги: