Дуда відзначився новою різкою заявою на адресу України

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив українців у геноциді поляків у селі Гута Пеняцька Львівської області (28 лютого 1944 року), але в той же час заявив, що Варшава прагне встановити хороші відносини з Києвом.

Про це йдеться в листі до учасників траурних заходів, які пройшли 25 лютого з нагоди 74-ї річниці трагічних подій у Гуті Пеняцькій, передає "Польське радіо".

"Ви зустрічаєтеся зараз в місці, яке 74 років тому, протягом одного дня, з великого, повного життя села, перетворилося в мертву пустку. Злочин геноциду, вчинене тут українськими солдатами і поліцейськими на службі гітлерівського Третього Рейху і українськими націоналістами призвів до знищення приблизно тисячі людей, польських мешканців Гути Пеняцькій і євреїв, і втікачів з інших місцевостей Волині і Поділля, яких вони ховали", - пише Дуда.

"Безневинна смерть, заподіяна тільки тому, що вони були поляками, лякає величезною жорстокістю", - додав він.

Дуда підкреслила, забувати про злочин у Гуті Пеняцькій не можна.

"Ми, сучасні поляки, повинні це нашим загиблим співвітчизникам. Але це також наш обов'язок щодо наших нащадків: пам'ятати і робити висновки", - зазначив президент Польщі в своєму листі.

"Пам'ять про скоєний тут різанину також зобов'язує нас підтримувати минуле на міцному фундаменті правди, а не фальші, забуття і витіснення. Ми, поляки, хочемо добрих відносин з українцями", - звернув увагу Дуда.

"Наші народи потрібні один одному, щоб обидві наші держави були сильні і безпечні. І тому нам потрібна також пам'ять і правда про те, що сталося тут 28 лютого 1944 року – щоб нічого подібного ніколи більше не повторилося і щоб наші відносини підтримувалися на міцних позиціях і взаємну довіру", - підсумував президент.

Детальніше про поточні польсько-українських відносинах читайте в матеріалі "Апостроф": Польський провал: Україна може отримати нового ворога, не вирішивши проблем з Росією