Guardian закликає країни ЄС об'єднатися проти Путіна, поки він не почав війну в Європі

Глава Єврокомісії Жон-Клод Юнкер привітав Володимира Путіна з перемогою на президентських виборах в Росії, мабуть, надихнувшись прикладом низки світових демагогів і диктаторів: від президента Венесуели Ніколаса Мадуро до лідера Білорусі Олександра Лукашенка.

Президент США Дональд Трамп також привітав Володимира Путіна, хоча його радники дали йому чітку інструкцію "Не треба вітати!", яку він проігнорував. Ганебно, що Юнкер і Трамп не згадали про застосування російської хімічної зброї в Солсбері при отруєнні екс-полковника ГРУ РФ Сергія Скрипаля, а також не сумніваються в легітимності так званих "виборів" у Росії.

Про це пише головний представник Європарламенту на переговорах по Brexit Гі Вергофстадт у своїй статті для видання The Guardian.

Він зазначає, що в ОБСЄ чітко констатували відсутність реального вибору" у громадян РФ: їх заганяли на виборчі дільниці, а вкидали в урни потрібні бюлетені в той час, як опозиціонера Олексія Навального не допустили до виборів.

"Тому немає, привітання були недоречні. І так, нам завжди потрібен діалог з Росією, але умовою для більш тісних зв'язків має бути повага до верховенства закону", - підкреслив Вергофстадт.

"Занадто часто Захід не діє, в той час як російський ведмідь терзає наші ліберальні демократії, розбещує наші політичні системи, зламує наші політичні партії, забруднює наші онлайн-екосистеми і прагне повернути європейські країни до насильницької та розділеному минулого", - додав європейський політик.

Він закликав Захід розробити нову стратегію щодо РФ, завдяки якій Кремль почав виконувати свої міжнародні зобов'язання, зокрема, Мінські угоди.

"Замість того, щоб надсилати вітальні листи, керівники ЄС і, зокрема, віце-президент Федеріка Могерини, повинні створити таку включає стратегію. Насамперед, вона повинна наполягати на чітких санкції ЄС у відповідь на справу Сергія Скрипаля. Якщо є єдина річ, яка дійсно турбує мафіозну еліту, навколишнє Путіна, то це перспектива бути позбавлені доступу до їх європейським вілл", - вважає Гі Вергофстадт.

Також він пише, що Євросоюз повинен, за прикладом комісії спецпрокурора США Роберта Мюллера з розслідування втручання РФ в американські вибори, почати розслідування щодо впливу Кремля на європейські політичні та економічні системи, яке б передбачало відповідні заходи.

"У той же час ми повинні подолати нинішній глухий кут, коли контакти між ЄС і Росією заморожені, але держави-члени продовжують розвивати двосторонні відносини з Росією, часто обслуговуючи вузькі національні інтереси. ЄС і НАТО повинні знову відкрити канали зв'язку, щоб зменшити ризик непорозумінь і прорахунків - як це було у випадку холодної війни", - говорить представник Європарламенту.

"Нова стратегія може бути побудована на логіці гельсінського процесу 1970-х років. Гельсінкі 2.0 зміцнить архітектуру європейської безпеки, відкривши перспективу політичного і економічного взаємодії з Росією. В обмін на повне дотримання Мінських угод, міжнародного права, а також прогрес у вільних і справедливих виборах і повазі прав людини в Росії, ЄС не тільки знімає економічні санкції, але і буде поступово поглиблювати політичне і економічне співробітництво", - пише Вергофстадт.

Крім цього, він закликав створити Оборонний Союз в якості європейської опори НАТО.

Детальніше про поточному рівні відносин між ЄС і Росією читайте в матеріалі "Апостроф": Вже є відповідь на нову велику авантюру Путіна - західний експерт