RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Уряд Австрії відправили у відставку через "російського" скандалу

У понеділок, 27 травня Нижня палата парламенту Австрії проголосувала за вотум недовіри уряду канцлера Себастьяна Курца.

Про це повідомляє видання "Європейська правда".

Трохи раніше стало відомо, що за відставку уряду віддадуть голоси ультраправі з Партії свободи, а також партія "Зараз". Проти вотуму голосували Австрійська народна партія Себастьяна Курца і NEOS.

Після голосування президент Австрії Олександр ван дер Беллен повинен висунути кандидатуру тимчасового прем'єр-міністра, який керуватиме урядом до проведення дострокових виборів у вересні.

Журналісти відзначають, що це перший вотум недовіри уряду в сучасній історії Австрії. Раніше було зафіксовано 185 спроб відправити уряд у відставку, але всі вони провалилися.

Проект вотуму був запущений через тиждень після оприлюднення скандального відео, яке змусило колишнього віце-канцлера Хайнца-Крістіана Штрахе піти у відставку і серйозно підірвало імідж Партії свободи. На відео австрійський політик зустрічався з нібито "племінницею російського олігарха, наближеного до Путіна", і домовлявся про підтримку перед виборами. При цьому австрійське видання Kronen Zeitung повідомило, що зустріч віце-канцлера з "росіянкою" була інсценована, щоб змістити уряд Курца.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що в Австрії почали готувати дострокові парламентські вибори через скандал, в якому опинився замішаний віце-канцлер Австрії, лідер ультраправої Австрійської партії свободи Хайнц-Крістіан Штрахе.