RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

"Потрібно повернутися до демократії": в Європі прокотилася хвиля протестів проти карантинних обмежень

У суботу, 1 серпня, в європейських містах тисячі людей вийшли на акції протесту проти коронавірусних обмежень в країні. Демонстранти заявили, що обмежувальні заходи, в тому числі носіння масок, порушили їх права і свободи. В Берліні поліція розігнала протест, заявивши, що організатори не дотримуються правил зборів в умовах пандемії коронавірусу, а в Гаазі мітинг пройшов спокійно.

Про це повідомляє ВВС.

Акція протесту в Берліні

Пандемія торкнулася Німеччини в меншій мірі, ніж інших європейських країн, але число випадків зростає. Однак в країні чимало противників карантину і обмежень. У суботній акції протесту в Берліні взяли участь близько 20 тисяч осіб. Організатори оголосили її "днем свободи" від місяців обмежень на коронавірус.

Демонстранти підняли плакати з гаслами "Коронавірус, помилкова тривога" і "Нам доводиться носити намордник".

Журналіст ВВС Деміен МакГіннесс зазначив, що деякі учасники акції були правими, а деякі, ймовірно, були прихильниками теорії змови, які не вірять, що Covid-19 існує. Були також і звичайні люди, які просто протестували проти підходу уряду до пандемії.

Незважаючи на те, що настрій на демонстрації був мирним, ніхто не одягав захисну маску і не дотримувався необхідної соціальної дистанції.

"Наша вимога - повернутися до демократії. Геть з цими законами, які були нав'язані нам, з масками, які роблять нас рабами", - сказала одна жінка.

Поліція наказала демонстрантам розійтися в кінці дня. Вони сказали, що подали в суд на організаторів за недотримання правил карантину під час пандемії коронавірусу.

Міністр охорони здоров'я ФРН Йєнс Спан розкритикував людей за недотримання правил, у тому числі вимог про дистанціювання у 1,5 м (5 футів).

"Так, демонстрації повинні бути дозволені навіть в умовах пандемії. Але не такі", - написав він у Twitter.

Епідемія коронавірусу в Німеччині

Правила соціальної дистанції і гігієнічні вимоги діють по всій Німеччині, і люди повинні носити захисні маски в магазинах і в громадському транспорті. Для відпочиваючих, які повертаються з районів підвищеного ризику, введено обов'язкове тестування.

З початку пандемії в Німеччині було зареєстровано понад 210 тисяч випадків коронавірусц і понад 9 тисяч пов'язаних з ним смертей.

Акція протесту в Гаазі

У той же день кілька сотень людей взяли участь в демонстрації проти карантинних заходів уряду Нідерландів в парку Мальєвельд в Гаазі. Організація Virus Madness, яка виступила організатором акції, назвала її "Днем демократії" і зазначила, що "далекосяжні заходи по обмеженню свободи" повинні закінчитися. Подія пройшла спокійно, повідомляє Оmroepwest.

У поліції заявили про "дружню атмосферу" на акції протесту, однак двох протестувальників заарештували.

З самого початку в Мальєвельді панувала невимушена атмосфера. Багато протестувальників несли плакати з написами і прапори. У той час, як на сцені виступали активісти, інші люди влаштовували пікнік на краю поля. Віллем Енгель, один з організаторів Virus Madness, заявив з трибуни, що державна політика "не спрямована на захист людей". Поліція була присутня з багатьма людьми. Але офіцерам майже нічого не потрібно було робити: вони часто продовжували спостерігати на відстані.

Останні дані по коронавірусу в світі

Відзначимо, що станом на неділю, 2 серпня, коронавірусом в світі заразилися більше 18 млн осіб. За попередню добу було виявлено майже 250 тисяч нових інфікованих. Країнами-лідерами за кількістю заражених є США (більше 4,7 млн), Бразилія (понад 2,7 млн) і Індія (1,7 млн).

Як повідомляв "Апостроф", станом на ранок, 2 серпня, в Україні виявлено ще 1 112 нових випадків коронавірусу. Протягом останніх днів кількість виявлення COVID-19 щодня перевищує 1000 випадків.