RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Ні роботи, ні грошей: шахраї вигадали схему обману при працевлаштуванні українців у Європі

У зв'язку з повномасштабним російським вторгненням багато українців змушені були виїхати за кордон – при пошуку роботи деякі з них натрапили на аферистів, так і не знайшовши джерела заробітку та втративши власні гроші.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Наголошується, що наразі процес працевлаштування українців у Польщі спрощений, а отже жодних додаткових оплат на етапі пошуку вакансії не потрібно. За потреби підготовки робочої візи роботодавець надає запрошення, ціна якого близько 700 гривень. Деякі роботодавці також можуть брати завдаток – ще 50 злотих, що повертається людині після місяця роботи.

Читайте також: Платять до 1800 євро: які вакансії в Польщі для біженців без знання мови

Водночас існує дві основні схеми обману українців за кордоном:

  • шахраї беруть гроші за оформлення документів, після чого не виходять на зв'язок;
  • шахраї допомагають українцям перебратися до Польщі, проте згодом надають роботу з іншими умовами.

Найпростіша схема обману – переконати заплатити за вакансію, оформлення документів, а потім просто перестати виходити на зв'язок. Але є й інший спосіб – коли обіцяють одну роботу, а надають зовсім іншу, на інших умовах. При цьому обіцяючи роботу, наприклад, у Німеччині, пропонують польську робочу візу (що також є порушенням).

Щоб не стати жертвою обману, насамперед необхідно хоча б в інтернеті перевірити компанію, через яку людина працевлаштовується, а також ознайомитись із відгуками про роботу в компанії інших людей.

Також, рекомендується уважно вивчити умови пропонованої роботи – обіцянка зарплати вища за ринкову та попередній завдаток на картку мають насторожити.

Експерти радять шукати роботу самостійно, а замість приватних агенцій звертатися до центрів зайнятості у тих населених пунктах, куди приїжджають українці.

Раніше ми писали, як українцям оформити польську пенсію.